4x online schrijfhulpmiddel dat elke schrijver (stiekem) gebruikt
Hoewel het je misschien verbaast, zijn wij als tekstschrijvers wel vaak, maar lang niet altijd alwetend over bepaalde schrijfzaken. De regels over tussen-n, streepjes en hoofdletters veranderen bijvoorbeeld continu. Wanneer is het ‘hoeveel’ en wanneer ‘hoe veel’? En wat was dat synoniem voor ‘flexibel’ ook alweer? Daarom gebruikt elke schrijver zo nu en dan een schrijfhulpmiddel. Lettergeniek geeft je een exclusief kijkje achter de schermen over welke wondermiddelen wij regelmatig in onze browser open hebben staan tijdens het schrijven.
Door: Vera Vaessen
Schrijfhulpmiddel 1: Taaladvies
Er wordt veel gediscussieerd over de Nederlandse standaardtaal. Niet iedereen is het immers altijd eens over alle taalzaken. Kan ‘hun hebben’ door de beugel of wordt dat liever bruut afgestraft? Daarom ontwikkelde de Taalunie hun website Taaladvies.net, waarop ze een antwoord geven op ‘vele concrete vragen over taal en spelling’. Van het aan elkaar schrijven van woorden tot leestekens en van naamsvalsvormen tot gepastheid; ons favoriete schrijfhulpmiddel Taaladvies heeft er ongetwijfeld een antwoord op.
Schrijfhulpmiddel 2: Woordenlijst
Over spelling valt te twisten, maar dat gaat niet meer op zodra je Woordenlijst gebruikt. Deze website is ook ontwikkeld door de Taalunie. Als je even kwijt bent hoe je een woord ook alweer spelt, dan is Woordenlijst de uitkomst. Als online verwezenlijking van het Groene Boekje, is de spelling die op Woordenlijst staat áltijd de correcte op dat moment. Naast een catalogus van alle denkbare woorden, biedt de website ook een leidraad voor zaken als werkwoorden, tussen-n en hoofdletters.
Schrijfhulpmiddel 3: Synoniemen.net
“Synoniemen.net helpt je steevast snel aan het juiste woord,” staat er op de site. En zo is het maar net. Je vult een woord in, drukt op de zoekknop en binnen een aantal milliseconden verschijnen er synoniemen. Dankzij Synoniemen.net voorkom je dat een tekst overloopt van hetzelfde woord. Bovendien kun je per synoniem ook weer doorklikken naar synoniemen van het volgende woord, waardoor je nogal eens op leuke vondsten komt. Zo kan een schrijfhulpmiddel niet alleen handig, maar soms zelfs vermakelijk zijn – of misschien is dat gewoon een beetje nerdy van ons.
Schrijfhulpmiddel 4: NRC Stijlboek
Deze website is iets subjectiever, maar desalniettemin is het een goed schrijfhulpmiddel, met name voor de journalist. Al is de NRC niet je favoriete krant, toch is de website erg handig voor bepaalde stijlzaken. “NRC Handelsblad streeft naar zorgvuldigheid en ondubbelzinnigheid bij het schrijven voor krant en site,” zo vermeldt de website. Naast alle zaken omtrent spelling en taal die Taaladvies hanteert, staan er ook handige tips over bijvoorbeeld het gebruik van ‘ik’ in de journalistiek of het vertalen van Engelse uitdrukkingen. Een must voor elke journalist, al dan niet in spe (disclaimer: ‘in spe’ heb ik opgezocht in het NRC Stijlboek).
Kom je er met behulp van deze tools nog steeds niet uit? Lettergeniek staat je graag bij in het perfectioneren van je teksten!