Als schrijver je personage ontwikkelen

Als schrijver je personage ontwikkelen; wek ze tot leven!

Wanneer je een verhaal schrijft, zijn er een aantal dingen belangrijk. In een vorige blog had ik het al over ‘De eerste zin’. Je personage ontwikkelen is wellicht nog belangrijker dan hoe je je verhaal begint. “We moeten eerst de inzittenden kennen voordat een auto-ongeluk ons werkelijk iets doet.”

Karakteristieken

Wil je een personage tot leven laten komen, dan is het belangrijk dat jij als auteur deze persoon door en door kent. Je weet hoe hij z’n eieren ’s morgens het liefst eet en waarom hij zo’n hekel heeft aan konijnen. Dit hoeft natuurlijk niet allemaal in het verhaal terug te komen, zolang je de lezer maar het idee geeft dat jij het allemaal weet. Dat er méér achter een personage zit. Belangrijk om te onthouden hierbij, is dat jouw personage de handeling bepaalt. Als men tien mensen neemt en ze allemaal in dezelfde uitgangs- situatie plaatst waarin ze een ingewikkeld probleem moeten oplossen, zien we dat er tien wegen zijn om dit probleem aan te pakken. Voor jouw personage is er maar één innerlijke logica om het probleem op te lossen, omdat jouw personage handelt vanuit zijn/haar principes, angsten, ervaringen en zwakten. Vergeet dus niet dat je hoofdpersoon niet alleen maar positieve punten heeft; hij/zij kent ook zwakke punten. Dat maakt je personage menselijk en daardoor geloofwaardiger.

Om het personage door en door te kennen en tot leven te wekken, is het handig om onderstaande lijst met punten over je personage te weten. Zie het als een houvast, die open staat voor meer. Voeg ook vooral zelf punten toe.

–  Geslacht 

–  Uiterlijke verschijning 

–  Manier van spreken, woordenschat, lievelingsuitdrukkingen 

–  Sterke en zwakke karaktertrekken 

–  Angsten 

–  Ontwikkeling 

–  Zelfbeeld 

–  Bezigheden, beroep 

–  Status en geld 

–  Burgerlijke staat 

–  Etnische afkomst, familie 

–  Dialect, accent 

–  Gebaren 

–  Relaties 

–  Plaatsen waar het personage regelmatig verblijft 

–  Bezit 

–  Gewoontes 

–  Ontspanning, hobby’s 

–  Waandenkbeelden 

–  Politieke opvattingen 

–  Overtuigingen 

–  Godsdienst 

–  Talenten, bijzondere capaciteiten 

–  Dierenriemteken 

–  Handschrift 

–  Lievelingsgerechten 

–  Huisdieren 

–  Voorkeuren met betrekking tot literatuur, muziek, kunst 

–  Hoe het personage door zijn omgeving gezien en behandeld wordt 

Sla dit lijstje gerust op voor later, want verder je personage ontwikkelen is nooit weg. Wie weet schrijf je nog een vervolg! Welke punten zou jij nog toevoegen aan deze lijst?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie