boekrecensies schrijven

Boekrecensies schrijven: een kunst op zich

Als je een boek hebt gelezen, vind je daar ongetwijfeld wel iets van, maar zodra iemand je vraagt waaróm je dat vindt, is je mening plots moeilijk te verwoorden. Boekrecensies schrijven is een kunst apart; betaald recenseren is dan ook niet voor niets voor een selecte groep recensenten weggelegd. Toch zijn er veel lezers die graag hun oordeel over een boek delen, bijvoorbeeld op een blog. Wij geven je een inkijkje in de kunst van het boekrecensies schrijven, zodat jij voortaan publiceer-proof boekrecensies schrijft.

Door: Vera Vaessen

De basisonderdelen van een boekrecensie zijn goede standpunten, sterke argumenten en een persoonlijke invalshoek. Je begint natuurlijk bij een duidelijk standpunt. Probeer niet té algemeen te zijn (“Het boek is goed.”), maar ook niet te specifiek (“Bijpersonage X voegt niets toe aan het boek”). Als je een mening hebt over een boek, komt die vast niet uit het niets. Om je lezer daarvan te verzekeren, onderbouw je het standpunt met goede argumenten. Daarbij is het heel belangrijk dat je dicht bij het boek blijft en alle extra-literaire elementen (de auteur en alles om hem/haar heen, de uitgever of de kaft) zoveel mogelijk buiten beschouwing laat. Gebruik je wel elementen buiten het boek? Lees je goed in! Weinig ergers dan een verkeerd beeld geven van een schrijver en wie weet vind je tijdens je research andere feitjes die je argumentatie nog beter maken. Een voorbeeld: als je Tonio van A.F.Th. van der Heijden hebt gelezen, is het vrij essentieel om te weten dat het werk een requiem is voor zijn overleden zoon.

Boekrecensies schrijven voor gevorderden

Heb je het gevoel dat je de smaak te pakken hebt? Dan kun je eens proberen om over te gaan op boekrecensies schrijven voor de geavanceerde recensent, namelijk korte recensies. Hoe korter je boekrecensie, des te lastiger om te schrijven. De beste boekrecensenten weten binnen een beperkt woordenaantal een samenvatting (zonder spoilers!), een oordeel én een argumentatie te geven. Dat gaat bovendien vaak gepaard met een goede en overtuigende schrijfstijl: zeker niet onbelangrijk, aangezien veel lezers van kranten en tijdschriften aan de hand van recensies beslissen of ze een boek gaan lezen. Ook essentieel als je wat verder bent met boekrecensies schrijven: de titel. Hoe zorg je er op een prikkelende manier voor dat iemand je boekrecensie leest, zonder te veel weg te geven? Een titel waaruit nog niet blijkt dat het een boekrecensie is, is bijvoorbeeld een interessante en prikkelende manier.

Maak het een kunst, geen trucje

Het schrijven van boekrecensies is niet zomaar een trucje. Daarom moet je vooral dicht bij jezelf blijven: zoek je eigen manier in het recenseren en probeer verschillende manieren uit. Maak notities, plak post-its in je boek wanneer je iets opvallends tegenkomt en zoek een invalshoek die mensen niet zo snel verwachten. Hét recept voor een boekrecensie is er natuurlijk niet, maar boekrecensies schrijven is dan ook niet voor niets een kunst. Nog één laatste tip: lees het boek, want je lezers komen er vast wel achter als dat niet het geval is

Vergelijkbare berichten