Clichés vermijden: zo schrijf je originele teksten

“Lekker cliché” is niet de reactie waar je op hoopt bij je tekst, maar clichés sluipen zo makkelijk in je zinnen. Niet voor niets: iedereen kent ze en gebruikt ze – ja, wij ook. Hoe vermijd je clichés? En is het altijd nodig om ze te vermijden?

Door: Marieke Uiterwaal

“Vermijd clichés als de pest,” was één van William Safires zichzelf tegensprekende schrijftips. Gelukkig zijn de gevolgen in je tekst minder dodelijk, maar ze kunnen een teken zijn van lui schrijfwerk. Het zijn woordgroepen die zo vaak zijn gebruikt, dat ze ieder spoortje originaliteit en kracht kwijt zijn en erop wijzen dat de schrijver niet out-of-the-box denkt – of buiten de supertop van veelgebruikte woordgroepen, als je out-of-the-box te cliché vindt.

Originele alternatieven

Als je je schuldig maakt aan clichés, dan helpt het al als je je daar bewust van bent. Spoor ze op tijdens de revisie van je tekst en vraag je per cliché af of je het helemaal weg kunt laten. Zo niet, dan kun je op zoek naar alternatieven. Ga bij jezelf na welke boodschap je over wil brengen en op welke originele manier je dat kunt doen. Als de creativiteit niet vanzelf komt, dan kun je natuurlijk ook altijd eerst deze tips lezen. Maak het jezelf niet te moeilijk: als je dicht bij je eigen beleefwereld blijft, ben je vaak origineler dan wanneer je in het algemeen gangbare vervalt. Vermijd clichés dus niet als de pest, maar als de pitbull van de buren.

Clichés in je voordeel

Clichés zijn niet voor niets ontstaan. Soms is een cliché net wat je nodig hebt om duidelijk te maken wat je met je tekst wil zeggen. Als niet originaliteit, maar communicatie je hoofddoel is, dan kan het geen kwaad om het cliché te laten staan. Anderzijds kun je de herkenbaarheid van clichés ook in je voordeel gebruiken door ermee te spelen, ze in een andere context in te zetten of door af te wijken van de verwachting. Zo vervreemd je het cliché van zichzelf en laat je juist zien dat je ook dit deel van taalvaardigheid beheerst.

Staat jouw tekst nog bol van de clichés? Bij Lettergeniek helpen we je om er iets origineels van te maken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie