#tegendebakker

Dat zeg je toch ook niet #tegendebakker?

De meeste mensen schijnen een nogal rooskleurig beeld van het leven van een ZZP’er te hebben. Freelancer Franka Hummels had genoeg van de onredelijke reacties en het beledigende commentaar dat freelancers vaak krijgen. Het ogenschijnlijk hoge uurtarief is een van de meest gehoorde ‘klachten’. Met de hastag #tegendebakker wil Hummels begrip creëren voor de situatie van de ZZP’er.

Opmerkingen over het hoge uurtarief, de flexibiliteit en eigen baas zijn: soms zijn ze positief, maar verreweg de meeste zijn dat niet. Hashtag #tegendebakker moet begrip creëren voor al deze zaken. De vaak bizarre commentaren die freelancers regelmatig te horen krijgen of de belachelijke eisen die klanten soms stellen zijn nu trending topic. Kom je niet aan de eisen tegemoet, dan staat er een klein legertje concurrenten klaar die wel over zich heen laten lopen. Welkom in het soms niet zo rooskleurige leven van de ZZP’er.

HOEVEEL? Voor een beetje meel, gist en water?! #tegendebakker

Verreweg de meeste opmerkingen gaan over het uurtarief van een ZZP’er. Waarom lijkt dat uurtarief dan zo hoog voor iemand in loondienst? De werknemer weet zeker dat er aan het eind van de week 40 uren uitbetaald worden. Als ZZP’er heb je voor elk betaald uur misschien twee of meer onbetaalde uren door acquisitie, klantcontact, administratie, promotie van je bedrijf en nog veel meer. Dan heb ik het nog niet over het gebrek aan vakantiedagen, pensioen en de torenhoge premies die je afdraagt als je je wilt verzekeren. Als je even doorrekent, dan is dat uurloon van een ZZP’er misschien toch niet zo aantrekkelijk als het in de eerste plaats lijkt…

Flexibele uren? Je bedoelt zeker 24/7 service

Dat je als freelancer je eigen uren kunt indelen, wil niet zeggen dat je de helft van de tijd vrij hebt. Het is zeker fijn dat je tot op een bepaalde hoogte zelf bepaalt wanneer je aan een opdracht werkt; tenslotte weet je zelf het beste wanneer je het productiefst bent. Het betekent ook dat je gevaar loopt dat je nooit echt vrij hebt. ’s Avonds, in de middag of vroeg in de ochtend: als de klant belt, sta jij klaar.

Eigen baas zijn, wat een luxe!

Een groot voordeel van freelancen is dat je eigen baas bent. Veel freelancers genieten van deze vrijheid, maar vrijheid komt met een prijs. Heb je wel genoeg opdrachten binnengehaald om alle rekeningen te kunnen betalen? Hoe vang je een mindere periode op? Of juist een drukkere periode wanneer iedereen tegelijk iets van je wilt? Zit je in de creatieve hoek, dan kan het zomaar eens zijn dat je tegen een mentale block aanloopt. Eigen baas betekent dus ook eigen verantwoordelijkheid. Over alles.

Freelancen: you love it or you hate it

Na deze reality check is je beeld over het leven van een freelancer misschien een beetje bijgesteld. De volgende keer dat je schrikt van het uurtarief, denk je nog maar eens aan dit stuk. Ondanks alle nadelen van het vrije bestaan als freelancer, is heeft het natuurlijk ook z’n gave kanten, anders waren we niet met zovelen. De volgende keer als je te maken krijgt met een freelancer, bedenk dan of je dat ook #tegendebakker zou zeggen. Freelancers, het zijn net mensen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie