De grote succesverhalen op social media: hoe doen ze het?

Waarom moet het ene bedrijf de likes bij elkaar schrapen, terwijl de ander een alsmaar groeiende zaken doet dankzij social media? We onderzochten twee succesverhalen: Albert Heijn, een supermarktketen die zijn producten met humor promoot, en woonwarenhuis IKEA, dat aantrekkelijke posts plaatst van wooninrichtingen. Deze bedrijven doen het allebei ontzettend goed op social media. Hoe doen zij dit en wat trekt de consument hierin aan?  
Door: Amber Wilmsen en Anne Lindelauf

Appie to date

Bij de supermarktketen Albert Heijn maken ze er een feestje van op social media, met humoristische boodschappen, entertainment, en handige ‘superhacks’. Productfoto’s worden voorzien van grappige teksten, vaak over sport.  Dit trekt veel consumenten aan, en ze willen de post delen met vrienden en familie door ze te taggen. Voor je het weet gaat zo’n bericht viraal. Kijk eens naar de pizzareclame met de tekst ‘Verslaan we Italië op eigen bodem?’. Een knipoog naar de aankomende voetbalwedstrijd tegen Italië: relevant, grappig en een gegarandeerd succes.


Videocontent wekt tegenwoordig de meeste interesse. Hoe je met de laatste trends meegaat lees je hier. Albert Heijn pakt het slim aan met een goede mix van vermakelijke filmpjes, zoals Appie to Date, en inhoudelijke content, zoals de Superhacks. In een tijd waarin iedereen het druk heeft, zijn tips om je leven gemakkelijker te maken immers super populair.

Woonkamer zoals in een magazine

IKEA plaatst hun producten in een perfecte omgeving, waardoor die er zo verleidelijk mogelijk uitzien. Met leuke woontips creëren ze een ‘dit wil ik ook’ gevoel bij de lezer. Op deze manier introduceren ze nieuwe producten, die je met één klik op de foto terugvindt op de site, om daar te bestellen. Naast dat gemak speelt humor ook hier een belangrijke rol, met posts als ‘bouw je eigen fort van IKEA-meubels’.
IKEA heeft een gouden formule. In het speelparadijs kunnen kinderen zich uitleven, en in de winkel mogen de volwassenen spelen. Combineer dat met het €1,- ontbijt, dat altijd wel gevolgd wordt door een rondje door de winkel, en je hebt een concept dat aanvoelt als een dagje uit, dat je heel wat klanten oplevert.

De succesformule

IKEA en Albert Heijn posten bijna iedere dag, zonder door te slaan in spamgedrag. De doelgroep blijft betrokken dankzij de humoristische maar wel professionele posts. Vormgeving speelt hier een grote rol, maar de teksten zijn wat blijft hangen. Zoek hierin een stijl die goed aansluit bij je producten of diensten, en natuurlijk je doelgroep. Gen Z gaat je memes zeker waarderen maar voor de boomers wil je misschien eerder op zoek naar gezellige content. Maar, bedenk je ook: als jij er lol in hebt, is dat voelbaar in je content. Vergeet dus vooral niet om ook jezelf aan het lachen te maken.

 

Met een vleugje humor, een dosis professionaliteit en veel creativiteit maak je de perfecte post voor jouw social media campagne. Hulp nodig? Daar zijn wij voor!

 

 

Vergelijkbare berichten