Leesclub

De revival van de leesclub: vijf redenen om er een bij te wonen

Hoewel veel mensen denken de literatuur zijn hoogtijdagen gehad heeft, wijst onderzoek naar leesclubs iets heel anders uit. Nederland telt namelijk maar liefst meer dan drieduizend actieve leesclubs die regelmatig samenkomen om boeken te bespreken. Wellicht krijg je bij een leesclub een vrij stoffig en oubollig beeld, maar niets is minder waar. De leesclub beleeft een ware revival, zelfs voor hippe en jonge mensen! Ben je nog niet helemaal overtuigd om een leesclub bij te wonen? Er zijn genoeg redenen waarom je dat zeker eens zou moeten doen!
Door: Vera Vaessen

1. Je krijgt meer inzicht in het boek

Het is absoluut fijn om in je eentje na te denken over een boek en zelf op onderzoek uit te gaan naar verschillende inzichten. Toch leggen veel mensen een boek gelijk weg nadat ze het gelezen hebben. Waarschijnlijk ga je veel meer de diepte in als je een werk bespreekt met anderen die het ook hebben gelezen. Iedereen leest op een andere manier en het is hartstikke leuk om dat te bespreken. Wellicht kom je tijdens de leesclub op inzichten die je eerst nog niet had, bijvoorbeeld over de context of de betekenis van een boek. 

2. Je móet lezen

Misschien ben je niet zo’n gemotiveerde lezer en spreekt het bijwonen van een leesclub je daarom niet zo aan. Dat is echter juist een reden om dat wel te doen! Doordat je een deadline afspreekt, lees je boeken voortaan sneller, wat er weer voor zorgt dat je meer kunt lezen. Niets is immers vervelender dan een boek bespreken terwijl je het einde nog niet hebt gelezen… Spoiler alert!

3. Je wordt regelmatig verrast

Meedoen aan een leesclub levert regelmatig verrassingen op, zeker als je vaker samenkomt. Zo noemden we al het verkrijgen van nieuwe inzichten, maar ook lees je soms een boek waar je normaal niet zo snel voor zou kiezen. Een leesclub opent misschien wel je ogen voor nieuwe genres of schrijvers! 

4. De leesclub is er in alle soorten en maten

Bij een leesclub denk je wellicht aan een kringgesprek met koffie en koekjes — niet heel gek, want zo zien veel leesclubs er nog steeds uit. Toch zijn er tegenwoordig ook een heleboel verschillende smaken in leesclubs, waar er vast een tussenzit die jou bevalt. Zo zijn er leesclubs voor elk genre en elke doelgroep, maar zijn er ook allerlei bijzondere nieuwe leesclubformats, zoals online leesclubs en leesclubfestivals. Lettergenieks Jenneke heeft bijvoorbeeld Lees ‘n’ Lunch in Heerlen, waarbij je niet alleen een boek bespreekt, maar ook lekker luncht! Voor ieder wat wils dus!

5. Van solo naar sociaal

Buiten het feit dat leesclubs heel leerzaam en verrijkend zijn voor je lezende leven, is een leesclub natuurlijk ook heel gezellig! Begin een leesclub met vrienden, medestudenten of collega’s en ga de uitdaging aan om boeken te vinden die iedereen leuk vindt. Of vorm er een met mensen die je niet zo vaak ziet, zodat jullie weer een reden hebben om bij elkaar te komen. Door middel van een leesclub leer je niet alleen boeken en schrijvers, maar ook elkaar kennen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie