De drie taalfouten die bijna iedereen maakt
De Engelse taal valt qua grammatica nog best mee. De Nederlandse taal is daarentegen een stuk lastiger en ingewikkelder. Er zijn oneindig veel uitzonderingen op veel regeltjes. Daardoor worden er vaak kleine taalfouten gemaakt. Dit zijn de drie meest gemaakte taalfouten.
Fout #1: beseffen en realiseren
Bij twee woorden die dezelfde betekenis hebben, liggen verwarringen en fouten op de loer. Een voorbeeld daarvan zijn de werkwoorden ‘beseffen’ en ‘realiseren’. Vaak wordt er ‘ik besef me’ gezegd. Dat is een veelgemaakte fout en dat komt doordat deze twee woorden in dezelfde context worden gebruikt. Onthoud hierbij: het is ‘ik besef’ en ‘ik realiseer mij’. Goed in je oren knopen dus.
Fout #2: beide/beiden en vele/velen
Ai, nog zo’n fout die er makkelijk insluipt. Het verschil tussen beide/beiden en vele/velen zit hem in het onderwerp waarover je praat. Gaat het over mensen, dan gebruik je ‘beiden’ of ‘velen’. Bijvoorbeeld: ‘De twee zusjes zijn erg slim. Beiden houden ze erg van lezen’. Gaat het over dingen, dan gebruik je ‘beide’ of ‘vele’. Voorbeeld hiervan is: ‘Ik vind beide kussens erg leuk’. Niet heel erg moeilijk om te onthouden, maar wel een handig weetje.
Fout #3: Jou en jouw
Wanneer gebruik je ‘jou’ en wanneer ‘jouw’? Dat ligt aan het woord dat ervoor staat. Denk als voorbeeld aan de zin: ‘De strandtas is van jou’. In de zin zie je voor het woord ‘jou’ het woord ‘van’ staan. De regel is: twijfel je over welke je moet gebruiken, kijk dan of er ‘van’ voor staat. Zo wel, gebruik dan ‘jou’ en zo niet, gebruik ‘jouw’. Dus: ‘Het is jouw strandtas.’ Onthoud deze zin om deze fout niet meer te maken.
Graag gedaan, deze taalverrijking. Probeer de tips alvast toe te passen bij het tikken van een e-mailtje; daar maak je een hoop alfa-mensen blij mee 😉
Door: Ivana Stoop