Hoe schrijf je een goed cv?

Goed cv: een beetje gek doen kan best

This is it. Deze vacature beschrijft de baan van je dromen. Alleen nog even een verpletterend cv in elkaar draaien en jij bent zo goed als de nieuwe lieveling van de baas. Maar… hoe schrijf je eigenlijk een goed cv, dat origineel en opvallend is én jouw professionaliteit en geschiktheid aantoont? Wij geven je handige tips waarmee jij kunt laten zien dat je hiring material bent. Een beetje gek doen kan best, zolang je daarmee trouw blijft aan hoe je echt bent.

Door: Britt Gielkens

Een goed cv op maat

Degene die het cv gaat lezen, neemt hier waarschijnlijk geen uren de tijd voor, dus een goed cv is direct en behapbaar. Eerst vraag je jezelf af welke kennis, skills en karaktereigenschappen belangrijk zijn voor de functie waar je naar solliciteert. Hier schrijf je vervolgens jouw teksten omheen. Bij het beschrijven van je werkervaring benadruk je dus jouw affiniteit met taken en verantwoordelijkheden in de vacature. Ben niet te bang om bepaalde dingen een beetje aan te dikken. Was jij in je vorige functie beheerder van de WhatsApp-groep over het teamuitje? Dan heb je best aangetoond dat je ‘schriftelijke communicatievaardigheden’ in orde zijn.

Maak daarnaast een persoonlijke profielschets. Hieruit blijkt dat jouw persoonlijkheidskenmerken uitstekend voldoen aan de ‘kritieke succesfactoren’ van de functie. Met andere woorden: de aangewezen plek om op te schrijven dat je proactief, resultaatgericht en zelfstandig bent. Let wel op dat je hier kiest voor enigszins creatief taalgebruik en niet vervalt in dooddoeners. Niemand hoopt in jouw cv tegen te komen dat je een ‘spin in het web bent’, ‘houdt van aanpakken’ of ‘geen 9-tot-5 mentaliteit hebt’.

Leef je uit

Solliciteren is een feest, maar je moet wel zelf de spreekwoordelijke slingers ophangen. Door je cv origineel vorm te geven, toon je aan hoe creatief je bent en waarom jij uitsteekt boven alle andere kandidaten. Zorg er wel voor dat het ontwerp aansluit bij jezelf én de functie waar je naar solliciteert. Is het je droom om bij een tijdschrift te werken? Laat meteen zien wat je in huis hebt door je cv op deze manier uit te werken. Wil je aan de slag in de grafische sector (en heb je even de tijd), dan is dit een hele toffe manier om je talenten te tonen. Heb je tenslotte het idee dat een video-cv de way to go is, kijk dan hier om te zien hoe je dit (niet) aanpakt.

Hoezeer het ook aan te raden is om op deze manieren uit te pakken met een origineel cv, let er wel op dat het een overzichtelijk geheel blijft. De key van een goed cv is namelijk dat de boodschap die jij wil overbrengen zo snel en duidelijk mogelijk bij de lezer binnenkomt. En… vergeet natuurlijk niet je cv op talige foutjes te controleren.

Sta jij te popelen om die ene functie in de wacht te slepen, maar kan je dit nog niet in woorden bevatten? De dames van Lettergeniek helpen je graag met het opstellen van een killer cv!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie