trouwgelofte schrijven

Trouwgelofte schrijven? Zo maak je indruk!

Het is zover. De locatie is rond, je outfit is tot in de puntjes verzorgd en de uitnodigingen zijn verstuurd. Alle voorbereidingen voor je bruiloft zijn klaar, maar… wat zeg je tegen elkaar voordat je elkaar het jawoord geeft? Een eigen trouwgelofte is wel zo mooi natuurlijk, in plaats van de standaard gelofte van de ambtenaar. Maar hoe schrijf je eigenlijk zo’n trouwgelofte? Wij geven je de beste tips, zodat je geen blauwtje loopt tijdens je bruiloft.
Door: Vera Vaessen

Wat is een trouwgelofte?

Tijdens het uitspreken van de trouwgelofte verklaar je plechtig aan je partner wat je tijdens jullie gezamenlijke toekomst zult doen en laten. De trouwbeloften vormen daarbij het belangrijkste onderdeel. Als je zelf je trouwgelofte schrijft, kun je er nog een aantal andere elementen aan toevoegen. Bespreek met je partner of jullie samen de trouwgelofte schrijven of ieder voor zich. Spreek in het laatste geval een aantal spelregels af. Wat mag iedereen weten en wat niet? In beide gevallen is het van belang om dicht bij jezelf te blijven. 

Begin op tijd

Uitstel is afstel, maar als je met je partner afspreekt om trouwgeloftes voor elkaar af te leggen, is er natuurlijk geen last minute ontkomen aan als jullie eenmaal tegenover elkaar staan. Begin op tijd met het schrijven van je trouwgelofte, zodat je niet in de stress raakt voordat je naar het altaar moet. Geef jezelf de tijd om na te denken, schrijf een ruwe versie en verbeter deze tot je zeker weet dat je er volledig achter staat. Je leest deze — als het goed is — immers maar één keer voor aan de liefde van je leven.

Graaf naar (kleine) herinneringen

Blader door fotoboeken, zoek oude brieven/mails/berichten terug en vraag naar verhalen aan vrienden en familie. Laat clichés achterwege en vul je trouwgelofte met fijne herinneringen. Zo maak je een trouwgelofte persoonlijk en bovendien leuk om naar te luisteren.  Geluk zit in de kleinste dingen, en die dingen vinden je zowel je lief als je gasten waarschijnlijk super fijn om te horen. Hoe leuk is het als je je geliefde tijdens je trouwgelofte kan verrassen met een herinnering die hij of zij ondertussen alweer vergeten was? 

Houd het luchtig

Lieve woorden kunnen enorm ontroerend zijn, maar probeer om je wedding speech niet té emotioneel te maken: een bruiloft is immers ook een feestje. Ga tijdens je zoektocht naar herinneringen ook op zoek naar grappige momenten: die ene keer op de camping tijdens jullie eerste vakantie of de ongemakkelijke eerste ontmoeting. Je kunt bijvoorbeeld ook iets grappigs beloven, bijvoorbeeld om nooit meer te zeuren als hij of zij de verkeerde bloemen voor je koopt. Niets gaat immers boven de lach van je toekomstige man of vrouw én die van iedereen die je liefhebt.

Wil je graag uitpakken, maar nemen de zenuwen voor de bruiloft je schrijfinspiratie over? Dan kun je uiteraard contact opnemen met Lettergeniek om je te helpen met het formuleren van een prachtige trouwgelofte. Voor € 100,- tot € 150,- kun je het schrijfwerk met een gerust hart aan ons overlaten.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie