Goede koppen schrijven doe je zo!

Slecht nieuws voor mensen die inhoudelijk fantastische artikelen schrijven en deze argeloos publiceren. Met een gewone kop gaat je artikel het niet redden in de vluchtige mediawereld vandaag de dag. Goede koppen schrijven is misschien moeilijker dan je denkt, maar het kan wel het verschil maken tussen viraal gaan en twee pageviews.

Het befaamde koppensnellen –alleen de krantenkoppen lezen om te kijken of er iets interessants tussen zit– doe je zelf vast ook. Met alle overdaad aan informatie moet je selectief zijn en dat maakt de kop van een artikel essentieel. Online is er nog een ander dingetje: SEO, oftewel vindbaarheid in zoekmachines. Ga aan de slag met de volgende tips en kijk of je meer lezers kunt trekken naar jouw artikelen!

1. Een goede kop maakt iets los

Nieuwsgierigheid, ongeloof, een lachbui; sterke koppen maken emoties los bij je lezer. Welke gevoelens heb jij over het artikel? Vertel je iets nieuws? Probeer die nieuwsgierigheid dan op te wekken in de titel: ‘Grote kans dat je deze schrijftips nog niet kent’. Bizarre titels doen het ook altijd goed: ‘Hoe een aap een roman schreef’.

2. Maak de lezer het onderwerp van jouw kop

Een pakkende kop laat de lezer denken dat het ook over hem of haar zou kunnen gaan. Dit verhoogt de persoonlijke relevantie. In plaats van ‘De BTW gaat omhoog met 3%’ kun je beter schrijven: ‘We gaan met z’n allen 3% meer BTW betalen’. Probeer je koppen ook zo sprekend mogelijk te maken met voorbeelden: ‘Jouw halfje wit wordt weer een dubbeltje duurder’.

3. Probleem? Antwoord!

Sprekende koppen geven ook vaak antwoord op een vraag (waarvan je vaak niet eens wist dat je die had). Bijvoorbeeld: ‘Altijd moe? Misschien is deze nieuwe pil jouw oplossing!’ Je beschrijft een probleem en je lost deze meteen alweer op. Altijd fijn.

4. Beter gevonden worden: SEO

Dan is er nog SEO, search engine optimization. Als je je teksten of koppen ‘SEO’ schrijft, betekent het dat mensen je artikel eerder vinden via Google. Verwerk daarom relevante zoekwoorden in je kop en maak hem niet langer dan 70 tekens.

Kun jij al goede koppen schrijven of heb je hulp nodig? Neem contact op met de copywriters van Lettergeniek. Wij helpen jou aan een goede kop. Kop op!

Door: Leonie Kohl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie