Interviewen | Lettergeniek - creatieve tekstprodukties

Interview over interviewen: Spits-redacteur Moïra van Sas!

Als beginnende journalist wil je graag interviewen, en hoe kun je dat nou beter leren dan te spieken bij ervaren interviewers? Moïra van Sas (24) is trotse inwoner van Utrecht en freelance tekstschrijver bij Spits. Zij interviewde onder andere Guus Meeuwis en Charlotte Crosby (Geordie Shore). Lettergeniek’s Ivana interviewde de interviewster!

Dé stomme blunder bij interviews

Al is ze redacteur bij Spits, Moïra maakte als startende journalist ook soms dezelfde fout: “De meest gemaakte fout is niet doorvragen: niet letten op de kleine details, terwijl er in het antwoord vaak iets zit waarop je kan doorvragen.”

“Lekker je mond dichthouden”

Iedere redacteur heeft z’n eigen maniertjes om voor te bereiden op een interview. De één doet flink research via internet, de ander schrijft alle mogelijke vragen vooraf uit en een derde gaat er volledig blanco in met slechts een voicerecorder als wapen. Moïra: “Ik lees me altijd in voordat ik iemand interview en vraag me dan af: ‘Wat zou ik willen horen als ik de geïnterviewde helemaal niet zou kennen?’”
De nachtmerrie van elke interviewer is toch dat iemand korte antwoorden geeft en dat zelfs doorvragen niet helpt. Moïra lost dit zo op: “Als je een uitgebreider antwoord wilt, moet je lekker je mond dichthouden. Dan valt er een stilte en zijn mensen geneigd om verder te praten of iets toe te lichten.”

Niet wachten, gelijk opschrijven

Als je het interview eenmaal hebt gehad, komt het belangrijkste: het vertalen naar geschreven tekst. “In het begin maakte ik de fout dat ik alles al uittypte voor ik ging selecteren uit de info,” vertelt Moïra. “Beter kun je dat niet doen en opschrijven wat je nog weet van het interview: schrijf het wel gelijk op, want anders vergeet je het. Je kunt na het typen nog eens naar de antwoorden kijken/luisteren als geheugensteun.”
Deze tips kunnen van pas komen bij je interview, maar onthoud: jij bent de journalist, kies wat voor jou goed voelt. Vraag je toch liever een professional te hulp? Wij redacteuren van Lettergeniek helpen je graag!

Door: Ivana Stoop

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *