Lachwekkend: BN’ers en Nederlands

Wanneer we denken aan BN’ers die opvallen vanwege hun taalgebruik is Johan Cruijff natuurlijk een inkoppertje (deze was té makkelijk), maar de afwijkingen in ons taalgebruik gaan verder dan het feit dat elk voordeel zijn nadeel heb. Zeker in de tijd waarin de reality-tv overheerst horen wij meer dan het Algemeen Beschaafd Nederlands. Deze mensen bouwen een carrière zonder correct taalgebruik, maar intussen wordt er nog steeds van ons verwacht dat wij goed geformuleerde e-mails blijven sturen.
Door: Laura Hermans

Dialect nekt

Een van de sterren die anders praat dan de gemiddelde Nederlander is gewend is Roy Donders. De stylist van het Zuiden bouwde en merk op dat inmiddels zo groot is dat de Brabantse lekkernij ‘worstenbroodje met katenspek’ nu een ‘Royke’ wordt genoemd. Deze Tilburger spreekt algemeen Nederlands met wat Tilburgse klanken ertussendoor. Maar hoewel de als/dan fouten en dubbele ontkenning (Ik denk nooit nie negatief!) te wijten zijn aan zijn dialect is het toch beter dat ‘ons Roy’ zich bij het zingen en de mode houdt. Dialect wordt in de professionele schrijftaal niet echt gewaardeerd. Wist je dat Lettergeniek een Limburgs bedrijf is trouwens? Jep, gelukkig kun je op papier de harde G niet van de zachte onderscheiden.

 

 Coup sel ei

Wanneer je dialect spreekt klink je voor een ander wellicht wat raar, maar het is niet de grootste fout die je kan maken. Deze volgende reality-ster, bekend van ‘echte meisjes in de jungle’ heeft wel wat meer moeite met taal. Misschien had ze honger, of misschien lopen wij wel enorm achter op het gebied van haarstyling. Van de ‘coupe sel ei’ hadden wij toch nog nooit gehoord! Nu blijkt de jungle sowieso een kweekpoel voor taalblunders, zoals medester Britt laat merken in een van haar interviews: “wij zijn echt twee buiken op een hand… of nee, één buik op twee handen… Nee, twee handen op een buik!”  Ach, twee, of drie, of vier, keer raak is scheepsrecht toch?

 

Me rug op!

Niet alleen op tv, ook op YouTube kunnen ze er wat van. De jongens van het grootste kanaal van Nederland, StukTV, voeren iedere week ludieke acties uit die hun kijkers hen opleggen. Zo hebben ze ook eens geprotesteerd voor de veranderende cao’s in de supermarkten. Giel de Winter had daarvoor een prachtig shirt gemaakt.
Kun jij de fout ontdekken? Vast wel. Medepresentator Thomas maakte er ook meteen een opmerking over, “of dat misschien Brabants was?” En met die opmerking is dit cirkeltje blunders weer rond.

 

 

Verplicht Nederlandts

 Nu ziet dit er misschien allemaal wat pijnlijk uit, maar gelukkig is er een politieke partij die Nederlands leren vanzelfsprekend vindt. Het lijkt er wel op dat ze dan maar bij zichzelf moeten beginnen…

 

 

 

Mocht jij nou door al deze voorbeelden een beetje bang zijn onbewust ook een online flater te slaan, dan kunnen wij bij Lettergeniek je natuurlijk altijd een handje helpen.  

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie