Bijzondere leesclubs

Leesclubs met een twist

Het fenomeen dat ‘leesclub’ heet, bestaat al sinds boeken toegankelijk zijn voor het brede publiek. Zo bestaat de oudste leesclub in Nederland al 225 jaar en beleven leesclubs de afgelopen jaren zelfs een opleving. Niet iedereen is immers van dezelfde leeftijd, leest hetzelfde genre of bespreekt een boek graag op dezelfde manier. Anno 2017 wordt leesclubformat in zo veel verschillende vormen gegoten, zodat er nauwelijks een reden overblijft om níet mee te doen aan een leesclub.

Door: Vera Vaessen

Online leesclubs

De makkelijkste en meest toegankelijke manier om een leesclub bij te wonen, wordt mede mogelijk gemaakt door het internet. Van welk genre je ook houdt, online is er sowieso een leesclub te vinden die bij jou past. De grootste Nederlandse online leescommunity is Hebban, waar je leesclubs vindt in álle genres. Bij Hebban geef je je op voor een leesclub en ontvang je het boek — mits je gekozen wordt — onder voorwaarde dat je actief meedoet in de discussie. Vaak kun je ook virtueel vragen stellen aan de auteur. Ook hebben verschillende YouTubers, blogs en zelfs journalistieke platforms hun eigen digitale leesclubs waarbij je synchroon een boek leest en erover mee kunt praten. Tof toch?

Das Mag leesclubfestival

Iets minder laagdrempelig, maar wel nog leuker, is het leesclubfestival van Das Mag. In een weekend organiseert Das Mag verschillende leesclubs op allerlei locaties — en ze verkopen altijd allemaal uit. Je koopt een kaartje voor een leesclub bij een specifiek boek, dat je zult bespreken met een klein groepje, inclusief de auteur! Het leesclubfestival begon klein, maar mondde al snel uit in een ‘leesclubtour’ en verschillende edities, onder andere in Berlijn. In 2017 organiseerde de uitgeverij zelfs een 24-uursleesclub met niemand minder dan Arnon Grunberg, waarbij lezers zelfs met hem in een slaapzaal verbleven.

Lees’n’Lunch

Houd je van lezen én van lekker eten? Onze eigen Jenneke ook, dus bedacht ze samen met collega Aline Ploeg het concept Lees’n’Lunch. Een keer in de twee maanden komen vijftien mensen samen in Heerlen om een boek te bespreken, inclusief veganistische lunch. Ruim van tevoren kondigen ze aan welk boek wordt besproken en dan is het een kwestie van snel opgeven. Is er iets beters dan kletsen over mooie boeken en eten tegelijkertijd? Ik denk het eigenlijk niet.

Book&Club voor leesclubs

Het laatste bijzondere leesclubformat is nog in ontwikkeling, maar dat maakt het niet minder leuk. Voor Das Mag ga jij naar de auteur toe, bij Book&Club komt de auteur naar jou (en je leesclub). Door middel van een aantal discussievideo’s met de auteur als presentator, krijgen leesclubs een aanknopingspunt voor hun bespreking. Elke maand verschijnen er sets van video’s met twee auteurs die de discussie verdieping geven. Heb je nog geen leesclub? Dan is Book&Club een reden om er een te beginnen!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Ik mis nog http://www.ff-leesclub.nl
    Een leesclub waar je ieder boek wat je leest kunt bespreken, maar ook mee kunt doen aan het samenlesen van een serie of boek. Geen verplichtingen, maar gewoon veel gezellig leesplezier. We richten ons min of meer op sf en fantasy, maar alle genres hebben wel een plekje bij ons.

Geef een reactie