Nooit meer een nietszeggende vacature

Als werkgever wil je dat jouw vacatures worden ingevuld door de beste en leukste kandidaten die er zijn. Om deze parels op de arbeidsmarkt binnen te hengelen, zul je echter je stinkende best moeten doen. Wij leggen uit hoe je een creatieve vacature schrijft die eruit springt in het ondoordringbare oerwoud aan vacante functies. Wees duidelijk, origineel, reëel en step up your employment game!

Draai er niet omheen

Je kunt de tekst prima op een manier schrijven die fun en informeel is, maar ben wel duidelijk. Leg duidelijk uit wat het bedrijf doet, wat de functie inhoudt en welke kennis en eigenschappen de perfecte kandidaat heeft. Vergeet ook niet te omschrijven in wat voor werkomgeving hij/zij terechtkomt. Door deze duidelijkheid krijgt de lezer een realistisch kijkje in de keuken en vergroot je de kans op een goede match. Waar het afgezaagd is een CV te vullen met nietszeggende clichés, is het minstens net zo vervelend een vacaturetekst hiermee vol te gooien. De lezer begrijpt ongetwijfeld dat het bedrijf niet op zoek is naar een asociale en ongemotiveerde werknemer. Bol.com is een voorbeeld van een bedrijf dat inzichtelijke en informatieve vacatures publiceert.

Doe eens gek (als het kan)

Een beetje creativiteit kan nooit kwaad en zorgt voor een (goed) gevoel bij het bedrijf (lees hier hoe je creativiteit aanzwengelt). Foto’s en filmpjes als visuele ondersteuning zijn een goede tool om de kandidaat een idee te geven van de werkomgeving en de sfeer. Coolblue is een voorbeeld van een bedrijf dat op een toffe manier laat zien hoe geweldig de company culture is. Natuurlijk wil je dat een kandidaat op deze manier enthousiast wordt, maar schep geen verwachtingen die je niet waar kunt maken. Wanneer de bedrijfscultuur heel formeel is, heeft het weinig zin de vacature op te leuken met foto’s van een vrijdagmiddagborrel of verhit spelletje pingpong in de bedrijfskantine.

Overdrijf de vacature niet (te veel)

Ben reëel. Geef de vacature geen onnodig ingewikkelde en opgeblazen functietitel om op te vallen. Maak liever een titel die weerspiegelt wat de functie nou echt inhoudt. Zo trek je mensen aan die solliciteren omdat ze de werkzaamheden oprecht zien zitten, in plaats van iemand die slechts zijn cv wil oppimpen. Wees ook reëel in het functieprofiel dat je voor ogen hebt. Het is niet realistisch (en simpelweg irritant) een ‘starter’ of ‘junior’ te zoeken met 3 tot 5 jaar ervaring. Als de vacature uitstraalt dat je op zoek bent naar het schaap met vijf poten (en bij voorkeur ook nog een zesde of zevende), schrik je hier kandidaten alleen maar mee af. Misschien solliciteert de potentieel beste kandidaat niet, omdat hij of zij ‘toch niet aan alle gestelde eisen voldoet’.

vacature afbeelding ervaring

Heb jij een duidelijk beeld van dé kandidaat, maar geen idee hoe je deze aanspreekt? Lettergeniek helpt je graag bij het schrijven van een originele, overtuigende en informatieve vacature.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie