Persbericht schrijven: kort, krachtig en informatief
Soms heb je een persbericht nodig om in een paar zinnen je boodschap duidelijk over te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een bericht op je website, of een verslag van die belangrijke vergadering. Een persbericht schrijven is niet makkelijk, maar met deze tips heb je het zo in de vingers.
#1: Blijf bij de kern
Wil je een persbericht schrijven, dan is het handig om je te verplaatsen in je doelgroep: de journalist. Schrijf die dingen op waarvan je denkt dat je publiek het absoluut niet wilt missen. Schrijf ook eigenlijk niet veel meer op dan dat. Heeft jouw bedrijf laatst een evenement georganiseerd en wil je het resultaat delen? Schrijf dan zo kort en zakelijk mogelijk op waarom het evenement georganiseerd was, door wie, waar het plaatsvond en hoe de dag is geëindigd. In een persbericht heb je geen ruimte om uitgebreid verslag te doen. Houd het dus kort en krachtig en wijd niet te veel uit over randzaken.
#2 Een vast stramien
Een persbericht bestaat altijd uit een kop, een introductie en alinea’s met uitgewerkte tekst. De kop is een krachtige titel, nooit een lange zin, die de kern van het persbericht weergeeft. Het gebruik van een ondertitel kan, maar dit gebeurt eigenlijk zelden. In de introductie staat kort de belangrijkste informatie vermeld (wie, wat, waar, wanneer, waarom) en deze is hoogstens vijftig woorden lang. De rest van het persbericht is eigenlijk een uitwerking van de intro, dus het is belangrijk om die eerste paar woorden zorgvuldig te kiezen.
#3 Kleur bekennen of formeel blijven?
Het is altijd moeilijk om je eigen schrijfstijl te moeten onderdrukken. Belangrijk om te onthouden is dat een persbericht niet te veel kleur mag laten zien, oftewel: de stem van de auteur mag niet op de voorgrond treden. Een persbericht heeft altijd een formele toon. Iedereen schrijft anders, maar in een persbericht dient altijd de formele toon de boventoon te voeren.
Door: Willemijn Linden