Schrijf de perfecte bruiloftsspeech

Schrijf een onvergetelijke bruiloftsspeech

Hoewel de trouwgelofte pas de laatste jaren zijn entree maakt op Nederlandse bruiloften, is de bruiloftsspeech een oude klassieker. Of je nou best man, bruidmeisje, ouder of bruid(egom) bent: met je bruiloftsspeech wil je een onvergetelijke indruk achterlaten op de gasten. Helaas is niet iedereen even lettergeniek en kun je je hersens uren laten kraken over welke anekdotes je zal vertellen tijdens de speech. Wij geven de belangrijkste tips en leukste voorbeelden voor bruiloftsspeeches: voor ouders, best (wo)men en het bruidspaar.

Door: Vera Vaessen

Bruiloftsspeech 1: De ouders

Traditioneel gezien speecht de vader van de bruid tijdens de bruiloft, maar deze tips zijn uiteraard voor alle speechende ouders. Deze bruiloftsspeech gaat meestal vooraf aan de speeches van de bruidegom en best man en wordt daarom vaak gezien als matig opstapje. Niets is natuurlijk minder waar en dat kun jij bewijzen tijdens de bruiloft van je zoon of dochter. De belangrijkste tip: zorg voor een goede timing. Zorg ervoor dat je de balans zoekt en op het goede moment afwisselt tussen anekdotes en humor. Word bovendien niet té emotioneel, daar worden de gasten misschien wat ongemakkelijk van. 

Deze vader geeft een heel goed en grappig voorbeeld van hoe het wél moet:

Bruiloftsspeech 2: De best (wo)man

Na alle lol bij het organiseren van een vrijgezellenfeest, staat de best (wo)man voor een erg lastige taak tijdens de bruiloft. Vaak vallen alle speeches in het niet bij de speech van de best man van de bruiloft — natuurlijk mogen de best woman er ook zijn anno 2017. Dat zorgt voor hooggespannen verwachtingen bij de gasten. Bij deze speech gaat het vooral om luchtigheid. Vertel grappige anekdotes over het stel, bijvoorbeeld hoe ze over elkaar vertelden in het begin van de relatie of waar ze vaak over kunnen kibbelen. Maak de speech echter niet té flauw: wees ook oprecht en vermijd zogenaamd grappige opmerkingen over dronken situaties, ex-vriend(innet)jes en wat er zo naar is aan trouwen. Een laatste tip: zorg voor een killer openingszin, zodat je iedereen meteen mee hebt!

Deze best man geeft een voorbeeld van alles wat je beter niet kunt doen…

Bruiloftsspeech 3: Het bruidspaar

Eerder schreven we al over de trouwgelofte, maar ook na het officiële trouwgedeelte mag de bruid of bruidegom vaak een woordje doen. In de trouwspeech hoef echter je niet alleen over je echtgenoot te spreken, maar spreek je ook andere gasten toe. Bedank bijvoorbeeld je ouders of de best man en iedereen die uitgenodigd is. Wil je als bruidegom écht uitblinken tijdens de bruiloft? Doe dan een poging om deze bruiloftsspeech te evenaren. Tom Fletcher, zanger van de band McFly, zong op zijn bruiloft álle gasten toe door zijn eigen teksten te herschrijven tot wedding proof lyrics. 

Heb jij bakken vol inspiratie, maar kun je de juiste woorden niet vinden? Lettergeniek helpt je graag bij het formuleren van je trouwspeech! Het kost je € 100,- tot € 150,-, afhankelijk van hoe intensief je ons aan het werk zet.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Hi ik ga op 7 september trouwen en heb hulp nodig bij mijn speech. Zouden we met elkaar om contact kunnen komen om eea te bespreken.

    Groet Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *