Schrijfroutines
Schrijven. De één zoekt inspiratie op verrassende locaties, terwijl de ander zichzelf hermetisch van de buitenwereld moet afsluiten om een woord op papier te krijgen. De één gebruikt ouderwets haar favoriete vulpen en papier, de ander ziet het leven niet meer zitten zonder een laptop met tekstverwerker. Niets is zo persoonlijk als schrijfroutines.
Schrijven. Een uitlaatklep, een inspiratiebron, een manier van verwerken of juist communiceren, een creatieve hobby, of een ontspanningsmoment na een drukke dag. Geef er je eigen invulling aan, maar het gaat erom dat je graag schrijft en daar je eigen routine in hebt. Heb jij ’s morgens een frisse kop op of beginnen jouw vingers pas laat op de avond te kriebelen? Schrijf jij een stuk in één ruk door zonder op fouten te letten of redigeer je tijdens het typen al dertien keer? Ieder z’n eigen maniertjes, en dat is maar goed ook.
Zo wordt Nederlandse bestsellerauteur Kluun pas warm na een goede borrel, begint kinderboekenschrijver R.L. Stine steevast met het bedenken van de titel en herschrijft thrillerschrijver Dean Koontz elke geschreven pagina dertig keer (dat laatste is voor mensen zonder baan).
Overal en nergens lees je tegenwoordig hoe het ideale schrijfproces eruit zou moeten zien, wat eraan vooraf moet gaan, wat je beter wel en niet kunt doen… Leuk, maar de één is de ander niet. Als jij liever een verhaal schrijft zonder dat je weet hoe het afloopt, moet je dat lekker doen. En als jij pas creatief wordt na een literflesje rum, wie houdt jou dan in godsnaam tegen met schrijfregels die een zelfbenoemde schrijver twittert om interessant te lijken?
Zolang je weet wat voor jou het beste werkt, werkt dat voor jou waarschijnlijk het beste. Natuurlijk kun je tips van anderen proberen, maar laat het ongemakkelijke gevoel los dat je niet altijd ‘volgens de regels schrijft’, want die regels maak je zelf. En wees er een beetje creatief in, wil je?