Schrijfwedstrijden

Schrijfwedstrijden: dé manier om hogerop te komen

Waag jij weleens je kans in schrijfwedstrijden? Heb je ooit overwogen hoe leuk het zou zijn als een vakjury van grote namen zich over jouw verhaal buigt, of hoe zenuwslopend de weken zijn waarin je wacht op de uitslag? Schrijfwedstrijden kunnen een prachtige kans zijn om je verhalen een lot op de stoffige plank te besparen en de kwaliteit van je schrijfsels te testen. Onder andere Lize Spit en Niña Weijers hebben hun doorbraak bespoedigd met hun winst bij Write Now.  En wist je al dat Lettergenieks Jenneke zich onder de winnaars van schrijfwedstrijd Jouw Verhaal mocht rekenen?

Door: Marieke Uiterwaal

Schrijfwedstrijden zijn goud voor je portfolio. Ze leren je te werken met deadlines en binnen de marges van bestaande richtlijnen creatief te zijn. Ze geven je een zetje om je werk te tonen aan mensen in het wereldje. Je hebt genoeg schrijfwedstrijden om uit te kiezen: met de wedstrijden in dit overzicht alleen al ben je even zoet. Omdat de meeste wedstrijden vragen om korte verhalen, bouw je snel een groter oeuvre op dan wanneer je je alleen met grote projecten bezighoudt. Mocht een uitgever of agent graag meer van je willen lezen, dan heb je altijd iets klaarliggen. En als je heel veel geluk hebt, dan lezen grote uitgeverijen met een neus voor nieuw talent mee. Die naamsbekendheid kun je als auteur op zoek naar een doorbraak goed gebruiken. Zelfs als je niet in de prijzen valt, dan is meedoen – inderdaad – belangrijker dan winnen. Toch bang voor teleurstelling? Begin dan lekker laagdrempelig bij schrijfwedstrijden zonder inschrijfkosten. Lees ook deze blogpost nog even.

Schrijven voor schrijfwedstrijden

Je hebt een schrijfwedstrijd uitgezocht en weet hoe het de deelnemers daarna is vergaan, wie er in de organisatie zitten en hoe de kwaliteit van jouw verhalen zich laat vergelijken met het niveau van eerdere inzendingen. Tijd om aan de slag te gaan! Of je wint, hangt niet alleen van jouw talent af, maar ook van de smaak van de jury en het niveau van de concurrentie. Wel kunnen we je tips geven om je kansen te vergroten. Bedenk waar de jury naar op zoek is. Bij literaire schrijfwedstrijden maak je kans met een originele schrijfstem. Bij een thrillerwedstrijd wil je de juryleden naar het puntje van hun stoel laten kruipen. Met romantische verhalen wil je hen aan het zwijmelen brengen. Wat je genre ook is, zorg voor een helder verhaal. Beperk je tot één hoofdpersoon, hou de vertelde tijd kort en verander niet van setting. Als je verhaal duidelijk is, dan maak je het lezers makkelijker om zich betrokken te voelen bij je personage.

Succes zit in de details

Als je concurrentie sterk is en een jury veel inzendingen te verwerken heeft, dan kunnen je kansen in de details te vinden zijn. Hou je bij schrijfwedstrijden daarom altijd aan de spelregels. Hoe origineel je verhaal ook is, als je 5000 woorden opstuurt terwijl ze 2000 woorden vragen, dan zal de jury je verhaal wegleggen zonder het te lezen. Als de spelregels een bepaald lettertype, lettergrootte en format vragen, dan vergroot je je kansen als je je daaraan houdt. Zorg ook altijd voor foutloos taalgebruik. Als het creatieve niveau tussen de deelnemers niet erg uiteenloopt, dan kan een correcte werkwoordspelling het verschil maken tussen de stapel kanshebbers en de grote hoop.

Ga je graag met wat extra coaching de wedstrijd in?  Neem contact op met Lettergeniek, dan kijken wij met een deskundig oog naar je inzending.

Vergelijkbare berichten