Een scriptie schrijven, hoe dan?

Het moment is daar, die scriptie gaat geschreven worden. Meestal betekent dit het naderende einde van je studie. Dat felbegeerde diploma is zo dichtbij, maar tegelijkertijd ook zo ver weg. Voor velen is de schrijffase een moeizaam proces, maar dat hoeft niet zo te zijn. Wij helpen je met een aantal tips graag op weg naar de voltooiing van jouw scriptie. Hallo meesterwerk.

Door: Britt Gielkens

Wanneer je begint aan het schrijven van je scriptie heb je al een flink gedeelte van het werk achter de rug. Houd dat in gedachten. Je hebt al een onderwerp en onderzoeksvragen bedacht, een literatuurstudie gedaan en meestal ook al data verzameld. Eigenlijk weet je dus al heel veel over het onderwerp van je keuze, je moet het alleen zien te structureren en op papier te krijgen. En ja, dat klinkt makkelijker dan het is, maar je bent al zo ver gekomen dus dit lukt je ook wel.

Die scriptie schrijft zichzelf niet

Het schrijven van je scriptie is een creatief proces. Wacht dus niet oneindig lang op een ingeving van gouden inspiratie, maar begin ‘gewoon’ met schrijven in plaats van Netflix nog eens te openen. Leg jezelf in deze fase niet teveel druk op om perfecte zinnen te produceren en durf fouten te maken, want later kun je alles nog aanpassen en perfectioneren. Als je tijdens het schrijven steeds te kritisch bent, blokkeer je jezelf en je creativiteit. Schrijf alles op wat in je opkomt, al zijn dit losse ideeën of alleen trefwoorden. Je zult merken dat het fijn werkt om aan de hand van deze trefwoorden een hoofdstuk op te bouwen. Denk ook vooral niet te lang na over het schrijven van dé perfecte inleiding of eerste zin van je scriptie. Begin aan een hoofdstuk waar je al veel informatie over hebt en begeef je later pas richting de inleiding.

Wat is de clou?

Jij hebt je ziel en zaligheid in deze scriptie gestoken, maar dat betekent niet dat de lezer elk klein detail van dit onderwerp hoeft te weten. Wees to the point en vraag je bij elk stuk af of het relevant is voor de lezer. Zo niet, schrappen. Anders dan wat velen denken, is meer zeker niet altijd beter en (te) lange teksten maken een scriptie juist onleesbaar en onduidelijk. Houd in gedachten dat je de lezer aan je hand mee moet nemen door de hele scriptie. Dit doe je door een logische opbouw aan te houden en tussendoor steeds samen te vatten wat er is verteld en wat je verder nog gaat vertellen. Onthoud verder dat Rome en Parijs ook niet in één dag gebouwd zijn; het is een (moeilijk) proces, maar met elk stapje kom je dichter bij je einddoel.

Zie jij even het licht niet meer aan het einde van de scriptietunnel? Lettergeniek helpt je graag weer op het goede spoor.

Vergelijkbare berichten