Schrijf een origineel Sinterklaasgedicht

Een Sinterklaasgedicht waar iedereen voor zwicht

‘De Sint zat te denken wat hij jou dit jaar eens zou schenken’. Een zin die bijna iedereen al eens op zijn of haar Sinterklaasgedicht heeft zien prijken. Natuurlijk is niet iedereen een begenadigd dichter, maar met een beetje extra aandacht en een persoonlijke (peper)noot kom je al een heel eind. Wij geven je alvast wat tips om een origineel Sinterklaasgedicht in elkaar te draaien en wie weet ben jij dit jaar de ster van pakjesavond.

Door: Britt Gielkens

Zoals geldt voor zoveel dingen; je hoeft echt niet het wiel opnieuw uit te vinden. Houd afstand van standaard rijmpjes die je op internet hebt gevonden en maak er iets persoonlijks van. En ja, dit geldt ook als je het lootje hebt getrokken van dat ene familielid waar je eigenlijk helemaal niet zo veel van weet.

Brainstorm erop los

Het schrijven van een leuk en origineel Sinterklaasgedicht begint met een brainstormsessie. Probeer dit een keer in de ochtend te doen om net dat beetje extra creativiteit aan te boren (lees hier hoe dat zit). Schrijf alles op wat je te binnen schiet wanneer je denkt aan de betreffende persoon. Denk hierbij vooral aan leuke anekdotes uit het afgelopen jaar en eventuele blunders die hij of zij heeft gemaakt. Vervolgens bouw je het gedicht op rond de trefwoorden die hieruit komen. Een leuk sinterklaasgedicht geeft een terugblik op het afgelopen jaar, maar wel met een plagerig randje. Humor doet het sowieso altijd goed en mocht het nou echt niet in de smaak vallen, zijn er altijd nog de cadeautjes en een ongekende hoeveelheid snoepgoed om iedereen tevreden te houden.

Rijm je Sinterklaasgedicht aan elkaar

Een rijmend Sinterklaasgedicht is toch het allerleukst, maar niet altijd even makkelijk. Kies als eerste een rijmschema zoals AABB, ABAB of bijvoorbeeld een limerick voor de echte fans en houd hier het hele gedicht aan vast. Probeer geen zinnen te maken die net niet lekker op elkaar rijmen. Houd het vooral simpel als je het moeilijk vindt om rijmwoorden te vinden; er is niemand die zegt dat een Sinterklaasgedicht ingewikkeld moet zijn. Lees het gedicht tot slot nog een aantal keer (hardop) na om er zeker van te zijn dat het in zijn geheel goed loopt. Hiermee voorkom je dat jouw meesterwerk hakkelend wordt voorgelezen en daarmee zijn boodschap verliest.

Wil jij een leuke, persoonlijke boodschap op papier zetten, maar krijg je het al warm onder de voeten bij de aanblik van 5 december? Lettergeniek staat je graag te hulp bij het schrijven van een ludiek en origineel Sinterklaasgedicht.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie