Het geheim achter succes op social media 

Waarom moet het ene bedrijf de likes bij elkaar schrapen, terwijl bij het andere de ene na de andere post viral gaat?  Succes op social media is geen toevalstreffer, maar vereist strategie, creativiteit en inzicht in hoe je het publiek betrokken houdt. Door de strategieën van succesvolle merken zoals IKEA en Albert Heijn te onderzoeken, onthullen we het geheim achter effectieve campagnes op social media. 

Door Lisa Berlang, Amber Wilmsen en Anne Korenman 

Het succes van IKEA op social media 

IKEA, wereldwijd bekend om zijn betaalbare en stijlvolle meubels, heeft ook in de wereld van socialmediamarketing zijn sporen verdiend. Het geheim van dit concern zit hem in het presenteren van producten binnen inspirerende woonomgevingen die er zo verleidelijk mogelijk uitzien. Het dit-wil-ik-ook-gevoel dat de berichten opwekt, is het resultaat van een zorgvuldig uitgedachte strategie, waarin men prachtige foto’s combineert met strakke vormgeving en korte, pakkende teksten. Op deze manier introduceert het bedrijf zijn producten, die je met één klik op de foto terugvindt op de website om ze vervolgens meteen te kunnen bestellen. 

Maar IKEA gaat verder dan enkel het tonen van zijn producten: ze begrijpen er ook de kunst van het geven. Door praktische woontips te delen die daadwerkelijk waarde toevoegen aan het leven van hun volgers, bouwen ze een brug van vertrouwen en expertise. En net wanneer je denkt dat het niet beter kan, voegen ze ook nog een vleugje humor toe aan de mix. Neem bijvoorbeeld de post hieronder waarin ze speels suggereren om je eigen fort van IKEA-meubels te bouwen.  

Met hun posts trekken ze niet alleen de aandacht maar prikkelen ze ook de verbeelding en nodigen ze uit tot interactie. Het is deze unieke combinatie van mooie beelden, nuttige tips en een snufje humor die zorgt voor hun succes op social media. 

Hieronder twee voorbeelden van posts op de Facebookpagina van IKEA:

Links: een humoristische post, “Bouw je eigen fort van IKEA meubels”, creatief vormgegeven in de herkenbare stijl van een IKEA-handleiding.  Rechts: een post die de aandacht trekt door middel van aantrekkelijke fotografie. Deze post is verrijkt met een link naar een artikel vol praktische woontips. 

Het succes van Albert Heijn op social media 

Bij de supermarktketen Albert Heijn maken ze er een feestje van op social media, met humoristische boodschappen, entertainment en handige ‘superhacks’. Ze voorzien productfoto’s van grappige teksten, waarmee ze vaak inhaken op actuele gebeurtenissen, zoals grote sportwedstrijden. Dit zorgt voor veel betrokkenheid. Fans zijn snel geneigd deze posts te delen of vrienden en familie te taggen, waardoor hun berichten vaak viral gaan. 

Een treffend voorbeeld is de pizzareclame die speels vraagt: “Verslaan we Italië op eigen bodem?” Met deze post, die inspeelt op de anticipatie rond een voetbalwedstrijd tegen Italië, weet Albert Heijn actuele gebeurtenissen met humor te koppelen aan zijn aanbod. De karakteristieke vormgeving van de post, met de blauwe achtergrond en witte letters, zorgt ervoor dat je meteen herkent dat het een bericht van Albert is.

Bovendien zet Albert Heijn sterk in op videocontent, een wijze keuze gezien de populariteit hiervan op social media. Vooral korte video’s vinden gretig aftrek op platforms zoals Instagram en TikTok, waarmee Albert Heijn de hartslag van de hedendaagse internetcultuur feilloos weet te vangen. 

Deze video’s variëren van vermakelijke reeksen, zoals ‘Appie to Date’, tot meer informatieve video’s, zoals de ‘Superhacks’, waarin praktische tips worden gegeven om het dagelijks leven te vergemakkelijken. In een tijd waarin iedereen het druk heeft, vallen de korte maar inhoudelijk waardevolle video’s in vruchtbare aarde.  

Zowel IKEA als Albert Heijn posten bijna iedere dag, zonder door te slaan in spamgedrag. De doelgroep blijft betrokken dankzij de humoristische, maar professionele posts.  

Dus … wat is het geheim achter succes op social media? 

Wat kunnen we nu leren uit bovenstaande succesverhalen? Volgens ons ligt het geheim achter succes op social media in een combinatie van de volgende punten: 

 • Ken je publiek. Zorg dat je weet aan wie je je posts richt en maak content die het publiek echte waarde biedt, zoals bruikbare tips. 
 • Gebruik humor. Laat je publiek lachen en het zal je content waarderen en delen. 
 • Haak in op actuele gebeurtenissen. Speel op slimme wijze in op wat er speelt binnen jouw doelgroep. Denk aan feestdagen, grote voetbalwedstrijden en spraakmakend nieuws. Wees wel voorzichtig met nieuws en actualiteiten die politiek gevoelig liggen. 
 • Zorg voor een professionele vormgeving. Laat jouw visuele content, van beelden tot video’s, opvallen door een unieke en consistente stijl die jouw posts direct herkenbaar maakt. Kies een stijl die past bij je merk en spreek je publiek aan op een manier die het waarderen. 
 • Gebruik aansprekende teksten. Schrijf leuke, grappige, aansprekende teksten. Integreer call-to-actions op een natuurlijke manier om conversie te stimuleren. 
 • Post regelmatig. Handhaaf een regelmatige frequentie in jouw posts om een goede online aanwezigheid te hebben, zonder jouw publiek te overspoelen. 

Social media bij Lettergeniek 

Bij Lettergeniek laten we ons graag inspireren door deze en andere succesvolle voorbeelden op het gebied van socialmediamarketing. Humor, creativiteit, goede beelden en sterke teksten spelen altijd een belangrijke rol in onze content. 

Bij Lettergeniek begrijpen we dat elke klant uniek is, met specifieke doelen en ambities. Of het nu gaat om het vergroten van je volgersaantal, het stimuleren van websitebezoeken of het verhogen van je omzet: we stellen een strategisch plan op maat voor je op. Dit plan omvat het uitwerken van thematieken, het uitvoeren van grondig hashtagonderzoek en het creëren van op maat gemaakte content, die varieert van geschreven tekst tot professionele fotografie, boeiende vlogs en aantrekkelijke vormgeving. 

Maar onze service stopt daar niet. Na publicatie duiken we in de data om de prestaties van elke post te analyseren. Zo identificeren we wat werkt en wat verbetering behoeft, waardoor we onze strategie continu kunnen verfijnen en optimaliseren. Onze aanpak is allesbehalve standaard; we streven ernaar om effectieve socialmediamarketing te leveren die daadwerkelijk impact heeft. 

Onze klantenportefeuille spreekt voor zich. We hebben gewerkt met uiteenlopende organisaties, van lokale helden tot nationaal bekende namen, waaronder: 

 • Albert Heijn: voor twee vestigingen in Zuid-Limburg hebben we, in opdracht van FB4, de social media verzorgd. We benadrukten de herkenbaarheid van de winkel met persoonlijke foto’s van het personeel en combineerden humor met actualiteit in onze content, terwijl we een uniforme merkuitstraling waarborgden met een brandbook. Onze focus lag ook op het werven van personeel, het uitlichten van acties en het regelmatig plaatsen van stories. 
 • A•Glas: autoschadehersteller met 28 vestigingen door heel Nederland. Hiervoor verzorgen we de complete socialmediastrategie. Dit omvat jaar- en maandplanningen, het analyseren van statistieken, het opzetten van advertenties en het versturen van mailings, alles gericht op het versterken van de merkidentiteit van het bedrijf. 
 • Visit Heuvelland: we verzorgen hun LinkedIn met als doel het uitbreiden van hun netwerk, door het plaatsen van aansprekende posts waarmee we hun zichtbaarheid en betrokkenheid binnen de professionele gemeenschap vergroten. 
 • Lime: naast het maken en plaatsen van content voor sociale media fungeren we als communicatie- en sparringpartner en zijn we actief betrokken bij verschillende projecten. 
 • Brasserie De Twee Gezusters: we beheren hun Facebook- en Instagram-accounts en assisteren bij het plaatsen van vacatures, waarbij we het unieke karakter van de brasserie naar voren brengen. 
 • Adequaat Advies: voor dit bedrijf verzorgen we het onderhoud van LinkedIn en Facebook en schrijven we artikelen in de vorm van blogs, waarmee we hun expertise en diensten in de markt zetten. 

Op z’n Lettergenieks 

Kortom, succes op social media is geen toeval, maar het resultaat van doordachte strategieën, creativiteit en een diep begrip van je doelgroep. Bij Lettergeniek zijn we meesters in het bedenken en uitvoeren van dergelijke strategieën. We combineren humor met creativiteit om merken onweerstaanbaar te maken op social media.   

Wij begrijpen dat elke like, comment en share een stap is richting grotere merkbekendheid, klantbetrokkenheid en uiteindelijk bedrijfsgroei. Daarom zetten we ons volledig in om visuele en tekstuele content te maken die niet alleen aandacht trekt, maar die ook aanzet tot actie.  

Wil je ook succes op social media? Neem contact op – bel ons, mail ons, stuur ons een postduif – en laten we samen kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat jouw teksten beter scoren in Google. 

Vergelijkbare berichten