Flow

Writer’s flow: zo krijg je hem te pakken

Daar zit je dan, aan je toetsenbord, klaar voor de herculische schrijftaak die je staat op te wachten. 2019 wordt jouw jaar: eindelijk maak jij je droom waar en schrijf jij je boek, je onderzoek of je scenario. Nu nog zien dat je de gevreesde writer’s block slim af bent. Bewapend met een flinke portie flow vloeien je woorden zó je verhaal in!

Door: Marieke Uiterwaal

Psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi (bonuspunten als je die kunt uitspreken) definieert flow als een gemoedsgesteldheid waarin de moeilijkheid van een creatieve taak gelijk is aan je vaardigheid. Als je weleens het heerlijke gevoel hebt dat je vingers over de toetsen vliegen, ieder woord mooi en raak klinkt en je omgeving niet meer lijkt te bestaan, dan begrijp je precies welke gemoedstoestand de psycholoog met de mooie naam bedoelt. Wanneer je in je flow zit, kun je grote hoeveelheden tekst in één sessie produceren. Dat moeten we net hebben!

Beter dan perfect

Als je het gevoel wil dat het schrijven vanzelf gaat, dan moet je het stemmetje in je hoofd dat je eigen werk bekritiseert het zwijgen opleggen. Dat stemmetje komt je prima van pas bij het redigeren, maar nu is het belangrijk dat je je woorden op papier krijgt. Om auteur Sheryl Sandberg te citeren: “Done is better than perfect.” Om jezelf ervan te weerhouden om continu over je eigen werk te oordelen, helpt het om je geschreven tekst voor jezelf te verbergen. Zet je tekstkleur op wit, maak je tekst piepklein of zet het beeldscherm op zwart.

Mag… niet… scrollen!

Niet alleen je eigen kritische blik, maar ook prikkels van buitenaf voorkomen dat je in je flow raakt. De grootste boosdoener is natuurlijk dat onmisbare schermpje dat steeds zijn weg naar je hand weet te vinden: je telefoon. Laat op je social media weten wanneer je minder bereikbaar bent. Zo tackel je goedbedoelde afleiding van je vrienden. Jeuken je vingers nog steeds, dan is grover geschut nodig en is een appblocker misschien iets voor jou. Ook op je computer of laptop kan het nuttig zijn om bepaalde websites te blokkeren. Spreek met jezelf af dat je twintig minuten of vijfhonderd woorden onafgebroken schrijft. Zet eventueel een eierwekker, en ga pas weer op Facebook, Instagram of Whatsapp als je je afspraak met jezelf bent nagekomen. Misschien zit je tegen die tijd wel zo in je flow dat je met gemak over dat tijdblok heen gaat!

Prikkel je flow

Het is goed om te weten welke prikkels je uit je flow halen. Het is minstens even handig om op een rijtje te zetten welke inspiratie flow bij je teweeg brengt. Kom jij in de stemming van interessante schrijverspodcasts, van prachtige plaatjes op Pinterest of van een biografie van je favoriete auteur? Zorg dan dat je deze binnen handbereik hebt. Ook een ritueel om je geest op je schrijfwerk te richten helpt. Misschien brengt een geurkaarsje, een sfeervol muziekje of een korte meditatiesessie je wel op gang. Voordat je aan je magnum opus verdergaat, is het ook een goed idee om eerst vijf minuten op te warmen en alvast op een kladje een spontane woordenstroom te schrijven. Zo vul je al meteen die akelige witte pagina, en wie weet zitten er nog pareltjes in je eigen stream of consciousness.

Toch nog moeite om op gang te komen? Neem contact op met Lettergeniek en wij helpen je op weg.

Vergelijkbare berichten