Zeg maar dag tegen uitstelgedrag

Morgen heb je een belangrijke deadline en toch bevind je jezelf op dit moment middenin de wondere wereld van grappige kattenfilmpjes en aanverwante hilariteiten. Wat je schrijfopdracht ook is, uitstelgedrag is een gevaar dat altijd op de loer ligt. Wij helpen je graag op weg dit gedrag af te leren, maar dan moet je het schrijven wel nog heel even uitstellen om onderstaande tips tegen uitstelgedrag te lezen…

Door: Britt Gielkens

Het maakt niet uit wat je werkplek is, er zijn altijd en overal wel afleidingen te vinden. Even nog een kop koffie halen, een praatje maken met een collega of een wasje in de machine gooien; allemaal reuze belangrijke zaken maar je krijgt er simpelweg geen woorden mee op papier. Het zal even wat moeite kosten om je uitstelgedrag terug te dringen, maar het scheelt je uiteindelijk een hoop onnodige stress en kopzorgen.

Kleine stapjes vooruit

Een grote schrijfopdracht kan nogal beangstigend zijn. Deel het schrijfwerk daarom op in kleinere taken, zodat het een overzichtelijk en behapbaar geheel blijft. Je zult al snel merken dat het motiverend werkt als je eenmaal taken begint af te strepen. Maak daarbij een duidelijke tijdlijn met deadlines als je voor jezelf merkt dat het moeilijk is om volgens een plan te werken. Probeer ook eens een keer de timer op (bijvoorbeeld) een halfuur te zetten en tijdens dat halfuur echt alleen met schrijven bezig te zijn. Daarna neem je een korte pauze en zet je de timer weer opnieuw.

Het doel heiligt de middelen

Herinner jezelf tijdens het schrijfproces aan het doel dat je voor ogen hebt. Of dit nou uiteindelijk een boek, scriptie of onvergetelijke bruiloftsspeech is, maakt niet uit; het doel is belangrijk. Misschien helpt het je zelfs wel om het doel uitbundig te markeren op je tijdlijn. Het geeft toch een fijn gevoel als je duidelijk ergens naartoe werkt.

Weg met prikkels, weg met uitstelgedrag

Hoezeer we ook allemaal vergroeid zijn met onze smartphone, werkt het natuurlijk toch het beste om deze tijdens het schrijven uit te zetten. Maak een afspraak met jezelf om Facebook, Instagram en email slechts drie keer per dag te checken in plaats van om de paar minuten. Je zult merken dat je concentratie stukken beter is zonder al die constant aanwezige prikkels. Welke methode je ook kiest, leg jezelf niet teveel druk op en begin gewoon lekker met schrijven. Het doel is al in zicht.

Heb jij een schrijfopdracht liggen die je vanwege uitstelgedrag (of een andere reden) maar niet gefixt krijgt? Lettergeniek helpt je graag op weg.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie