Zelf schrijven voor het web

Zelf schrijven voor het web

Je hebt een bedrijf en je hebt een website. Heel goed, maar nu komt het belangrijkste deel: de content van je website. Want je hebt schrijven en je hebt schrijven voor het web. Je teksten zijn je visitekaartje en ze zorgen er bovendien voor dat je goed wordt gevonden in Google. Geen budget voor een professioneel tekstschrijver? Ga dan aan de slag met de volgende tips.

Belangrijk is dat je voor jezelf duidelijk weet wat je wilt vertellen en welke doelgroep je wilt aanspreken. Zet het even op papier, gewoon voor jezelf. En maak die doelgroep zo specifiek mogelijk. Je kunt je geschreven woord niet aan de hele wereld richten, het is juist beter om een niche aan te spreken. Voor een niche ben jij namelijk een expert, voor de rest van de wereld gewoon een zoveelste aanbieder.

Ga je een tekst schrijven voor het web, maak dan vooral je zinnen niet te lang, want kort en krachtig is altijd beter en dat geldt vooral voor tussenkoppen.
De bezoekers van je website scannen je pagina. Neem dus je tekst en schrap ongeveer de helft ervan, want je gebruikt vast ongemerkt veel onnodige woorden en tussenzinnetjes. Kort en krachtig is the key. Voor blogs werken opsommingen trouwens goed. Kijk maar:

1. Schrijf actief
Niet per se op je renfiets, maar actief taalgebruik. “Ik heb gedaan” wordt bijvoorbeeld “ik deed”.

2. Gebruik humor wanneer dat gepast is
Met humor hou je je tekst dynamisch. Dit kan vaak in een blog of een enkele keer ook in je website content, afhankelijk van je segment.

3. Hou het eenvoudig
Vermijd jargon en moeilijke woorden om interessant te lijken. Eenvoudige teksten worden beter gelezen, begrepen en onthouden.

4. Uitroeptekens
Gewoon niet doen, alleen als iets écht heel belangrijk is. Anders lijk je veel te enthousiast!!!

5. Getallen
Schrijf alle getallen onder de 21 voluit. Uitzonderingen daargelaten (bijvoorbeeld ‘A4’).

6. Groene boekje, hoera.
Het Groene boekje bestaat niet voor niets. Gebruik het als je twijfelt over een schrijfwijze. Of, als je daar te lui voor bent, Google het even. Hierbij zijn Onze Taal en Taaladvies goede raadgevers.

7. Spellingcheck
Gooi op z’n minst een spellingcheck over je tekst, maar laat het liever even door iemand redigeren met gevoel voor taal. De enthousiaste tekstschrijvers van Lettergeniek bijvoorbeeld ;). Succes!

Vergelijkbare berichten