Je eigen blog beginnen? Lees deze tips!

Je eigen blog beginnen in 3 stappen

Je eigen blog beginnen: Misschien ben je het al heel lang van plan of denk je er nu pas over na. Voordat je begint, is het in ieder geval verstandig om over sommige dingen alvast goed na te denken. Je eigen blog beginnen en onderhouden heeft best wat voeten in aarde. Voordat je je kostbare tijd (en misschien wel geld) erin steekt, wil je niet iets doen dat na een paar maanden in het verdomhoekje eindigt.

Stap 1: Wie?

Bedenk van tevoren voor wie je gaat schrijven en waarom diegene jouw blog zou moeten lezen. Zo kun je de lay-out, de tekst en de toon van de tekst aanpassen aan je doelgroep. Als je dit hebt bepaald, dan is het ook makkelijker om je publiek te bereiken. In welke online en offline omgevingen beweegt jouw doelgroep zich? Aangezien je vaak zelf onderdeel uitmaakt van de doelgroep heb je hier misschien al ideeën over.

Stap 2: Wat?

Voor de inhoud van je blog is het belangrijk om het onderwerp redelijk strak af te bakenen. Zo weten de lezers wat ze kunnen verwachten en hou je voor jezelf ook focus. Jezelf toespitsen op een bepaald onderwerp maakt het ook makkelijker om jezelf te onderscheiden. Als je bijvoorbeeld besluit een blog over gezonde voeding te schrijven, krijg je het lastig tussen de duizenden blogs die daar al over gaan. Het is verstandiger een kleinere niche op te zoeken, zoals bijvoorbeeld een bepaald dieet zoals Paleo. Spits je toe en probeer niet onnodig op te boksen tegen grote algemene websites.

Stap 3: Waar?

Tenzij je voor een bedrijf werkt, is het handig om te beginnen met een gratis blog. Zo kun je een tijdje proberen of het bloggen je wel bevalt, zonder dat je meteen investeringen hoeft te doen. De twee meest geschikte en beste aanbieders van gratis blogs zijn WordPress en Blogger. Als je nog helemaal niets weet van bloggen is Blogger een geschikte optie, want deze heeft een heel gebruiksvriendelijke onderhoudspagina. Nadeel hiervan is dat er minder mogelijkheden zijn en dat het design er niet heel strak uitziet. Bij WordPress zijn er daarentegen weer meer opties en is het design strakker, maar is het iets moeilijker om er ‘in’ te komen. Aan jou de keus.

Moraal van het verhaal: Je eigen blog beginnen doe je liever niet zomaar. Kies weloverwogen een publiek, een onderwerp en een locatie. Denk ook goed na over je naam, want het is lastig om die te wisselen. Neem de bovenstaande dingen mee, maar twijfel ook weer niet te lang en durf in het diepe te springen!

Door: Leonie Kohl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie