Afbeeldingen genereren met AI

Of het nu gaat om leuke filters op Instagram, reclamebanners op websites of afbeeldingen in nieuwsbrieven: AI-gegenereerde afbeeldingen zie je tegenwoordig overal. Sinds 2022 is het maken van afbeeldingen met AI echt populair geworden, en als ondernemer kun je haast niet achterblijven. In dit artikel leggen we uit wat AI-gegenereerde afbeeldingen precies zijn en geven we voor- en nadelen. Ook bespreken we de tools waarmee je deze afbeeldingen kunt maken en geven we een voorbeeld van een zogenaamde ‘prompt’ om je eigen AI-afbeelding te maken.

Door Lisa Berlang, 6 februari 2024.

Wat zijn AI-gegenereerde afbeeldingen? 

AI-gegenereerde afbeeldingen zijn afbeeldingen die niet door mensen, maar door computers zijn gemaakt. Dit gebeurt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI), een slimme technologie die leert van grote hoeveelheden data en hierdoor taken kan uitvoeren waar normaliter menselijke intelligentie en creativiteit voor nodig zijn. In plaats van dat iemand een foto neemt of een afbeelding tekent, gebruik je een AI-tool waarbij je in woorden beschrijft wat je wilt zien. Vervolgens gaat AI aan de slag en creëert een afbeelding gebaseerd op jouw beschrijving. 

Prompt: “Geef me een afbeelding van een kat op een skateboard die toffe trucjes doet”. Gegenereerd met Dall-E 3.  

De voordelen van AI-gegenereerde afbeeldingen 

Nu vraag je je misschien af: wat heb ik hier nou aan? Ik kan namelijk gewoon een mooie stockfoto kopen voor mijn website of nieuwsbrief. Maar AI-gegenereerde afbeeldingen hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele stockfoto’s: 

 • De afbeeldingen zijn origineel. Elke keer dat je de tool gebruikt, creëert die een volledig nieuwe afbeelding. Hierdoor ben je er zeker van dat niemand anders dezelfde afbeelding heeft als jij. Dit in tegenstelling tot stockfoto’s, die je vaak op verschillende websites tegenkomt. 
 • De afbeeldingen kosten weinig geld. Je hoeft weinig te betalen voor AI-gegenereerde afbeeldingen, terwijl stockfoto’s je veel geld kunnen kosten. 
 • Het generen van AI afbeeldingen is relatief eenvoudig. Je hebt geen speciale skills nodig om een AI-gegenereerde afbeelding te maken. Alles wat je nodig hebt, is je computer of laptop en je verbeeldingskracht. Ook helpt het als je enigszins geoefend bent in het schrijven van een goede, creatieve prompt (zie de uitleg hieronder). 
 • Je kunt je creativiteit de vrije loop laten. Met AI-afbeeldingen kun je specifieke wensen of ideeën tot leven brengen die moeilijk te realiseren zijn met traditionele fotografie of illustraties. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt, waardoor je kunt experimenteren met diverse stijlen, thema’s en ideeën die voorheen onbereikbaar leken. 
 • Je bespaart veel tijd. Het zoeken naar de perfecte stockfoto, het fotograferen van het juiste beeld of het maken van illustraties is tijdrovend. AI-afbeeldingen leveren snel resultaat, waardoor je meer tijd hebt voor andere aspecten van je project of onderneming. 

De nadelen van AI-gegenereerde afbeeldingen 

Hoewel het genereren van afbeeldingen met AI een wereld van creatieve mogelijkheden opent, zijn er ook enkele nadelen waar je als ondernemer rekening mee moet houden: 

 • De afbeeldingen zijn niet altijd van goede kwaliteit. Ondanks dat AI-generatoren zoals Dall-E verbluffende visuals kunnen produceren, zijn deze niet zonder gebreken. Afbeeldingen kunnen te kampen hebben met kleine visuele imperfecties, wat de algehele kwaliteit kan beïnvloeden. Kijk maar eens goed naar de afbeeldingen in deze blog: hoe langer je kijkt naar een afbeelding, hoe meer kleine dingen je ziet die net niet helemaal kloppen. Hieronder laat ik een afbeelding zien met overduidelijke visuele fouten.  
 • De afbeeldingen kunnen kunstmatig overkomen. Afbeeldingen die door AI zijn gecreëerd, kunnen soms onnatuurlijk lijken. Voor een geoefend oog zijn AI-afbeeldingen bovendien snel als zodanig te herkennen. Het is belangrijk om te overwegen of dit aansluit bij de identiteit en het imago van jouw onderneming. 
 • Je moet een goede prompt kunnen schrijven. Het succesvol genereren van afbeeldingen met AI vergt een bepaalde mate van creativiteit en het vermogen om effectieve prompts te schrijven. Je moet helder en duidelijk jouw visie kunnen omzetten in woorden om het gewenste resultaat te krijgen.  
 • Je moet rekening houden met ethiek en auteursrechten. Een belangrijk aandachtspunt is het waarborgen dat gegenereerde afbeeldingen geen inbreuk maken op het auteursrecht van bestaande kunstwerken of handelsmerken. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om AI een afbeelding te laten genereren op basis van een bestaand logo van een ander bedrijf of in de stijl van een kunstenaar wiens werk niet rechtenvrij is verklaard. Goed om te weten: je mag kunstwerken rechtenvrij gebruiken wanneer de kunstenaar meer dan 70 jaar geleden is gestorven. Daarom is het geen probleem om een afbeelding te laten maken in de stijl van Leonardo da Vinci, maar wel om een afbeelding te laten maken in de stijl van een hedendaagse, nog levende kunstenaar. Als ondernemer dien je je bewust te zijn van juridische kaders en te zorgen voor naleving om eventuele juridische complicaties te voorkomen. 
Prompt (naar aanleiding van de eerste afbeelding van de kat op een skateboard): “Kun je de afbeelding aanpassen en zorgen dat er katten toekijken in plaats van mensen?”. Gegenereerd met Dall-E 3. Je ziet op deze afbeelding verschillende grote fouten. Zo heeft de kat op het skateboard een extra poot, mist de kat die boven in het beeld vliegt juist twee poten en ligt er een verloren stuk staart rechtsonder in het beeld.  

Welke tools kan ik gebruiken voor het genereren van afbeeldingen met AI? 

Voor het maken van afbeeldingen met AI zijn inmiddels diverse tools beschikbaar. De twee meest prominente tools zijn Dall-E en Midjourney.  

 • Dall-E 2: Dit is een product van OpenAI. Je kunt Dall-E 2 gebruiken op basis van een creditsysteem. Je betaalt vijftien dollar voor 115 credits. Hiermee kun je ongeveer 460 afbeeldingen genereren. Elke keer dat je op ‘genereren’ of ‘variaties’ klikt, gebruik je één credit.  
 • Dall-E 3: Je kunt de verbeterde versie van Dall-E gebruiken via ChatGPT Plus, waarvoor je 20 dollar per maand betaalt. Je kunt dan eenvoudig in een chatgesprek vragen om afbeeldingen. De enige limiet hierbij is dat je bij ChatGPT Plus maximaal veertig berichten per drie uur kunt sturen. Verder kun je zo veel afbeeldingen laten genereren als je maar wilt. 
 • Midjourney: Deze tool is vooral bekend om zijn vermogen om zeer artistieke en visueel aantrekkelijke afbeeldingen te produceren. De tool is toegankelijk via Discord, waar elke gegenereerde afbeelding openbaar wordt gemaakt. Het basisabonnement begint bij tien dollar per maand en biedt ongeveer tweehonderd afbeeldingen per maand met commerciële gebruiksrechten​​​​.

Voorbeeld van een prompt voor het generen van afbeeldingen met AI 

Het opstellen van een effectieve prompt is een kunst op zich. Het gaat erom een balans te vinden tussen precisie en creativiteit, zodat je de AI precies genoeg informatie geeft om jouw visie tot leven te wekken. Of je nu een bondige instructie geeft of kiest voor een gedetailleerde beschrijving, het belangrijkste is dat je helder communiceert wat je voor ogen hebt. Experimenteer met verschillende benaderingen en details om te ontdekken hoe je de beste resultaten kunt behalen. Bedenk dat je niet alleen kunt specificeren wat de afbeelding moet tonen, maar ook de sfeer, emoties, de stijl, etc.  

Hier is een voorbeeld van een gedetailleerde en inspirerende prompt die je kunt gebruiken als richtlijn voor het genereren van afbeeldingen met AI: 

“Ontwerp een heldere en inspirerende afbeelding die de essentie van duurzaam ondernemen uitstraalt. De afbeelding moet een moderne, groene stad weergeven met daken vol zonnepanelen, weelderige verticale tuinen en mensen die genieten van gemeenschappelijke groene ruimtes. De sfeer moet hoopvol en vooruitstrevend zijn, met een focus op innovatie en harmonie tussen technologie en natuur. Gebruik heldere, levendige kleuren om een positief en energiek gevoel te benadrukken.”

Afbeelding gegenereerd met behulp van Dall-E 3.

Op zn Lettergenieks 

Bij Lettergeniek gaan we de toekomst met open armen tegemoet, waarbij de nieuwste technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) niet worden geschuwd. Wij zijn jouw partner in het vertellen van verhalen, ongeacht het medium: blogposts, socialemediaberichten, nieuwsbrieven of gedrukte media. Ons doel is om jouw boodschap op een unieke manier over te brengen. 

In ons streven om jouw verhaal te vertellen, verkennen we de optimale combinatie van tekst en beeld. Daarvoor staan we open voor het gebruik van AI, waarmee we een extra dimensie aan jouw content kunnen toevoegen, indien je dat wenst. Neem contact op – bel ons, mail ons of stuur ons een postduif en laten we samen kijken hoe we jouw verhaal – tekstueel en visueel – vorm kunnen geven. 

 

Vergelijkbare berichten