Zeg ja tegen je afwijzing

Mondde jouw eerste verhaal meteen uit in een publicatie? Gefeliciteerd: dan ben je een uitzondering! De meeste beginnende schrijvers hebben minder geluk en ontvangen een afwijzing in hun mailbox als reactie op hun harde werk. Deze afwijzing is het bewijs van doorzettingsvermogen en lef om je schrijfsel in te zenden – een stap waar genoeg schrijvers niet eens aan toekomen.

Door: Marieke Uiterwaal

Als je je ziel en zaligheid legt in jouw fenomenale verhaal, dan is het pijnlijk als de uitgeverij, de tijdschriftredactie of de wedstrijdjury daar minder enthousiast over is. Dat betekent niet dat jij geen goede schrijver bent! Zelfs grootheden als J.K. Rowling en Stephen King overkwam hetzelfde, samen met andere best-selling auteurs die ooit werden afgewezen. De beoordelaars krijgen talloze verhalen te lezen. Wanneer ze daar maar één van uitbrengen, dan houdt dat dus in dat ze de rest moeten afwijzen, ook al zitten daar geweldige verhalen tussen. Je moet net het geluk hebben dat jouw verhaal precies aansluit bij de eisen en de smaak van je beoordelaar.

Liever één afwijzing in de hand dan tien teksten in de la

De beste manier om een afwijzing te voorkomen, is door je verhaal niet in te zenden. Dat is trouwens ook de beste manier om te voorkomen dat je ooit een publiek vindt voor je verhalen. Wanneer je je manuscript liever op de plank of je harde schijf begraaft dan een afwijzing te riskeren, zal niemand ooit horen wat je te vertellen hebt. Zet je dus over je angst heen; je hebt niets te verliezen. Geloof het of niet: ook de pijn van afwijzingen wordt minder nadat je er een paar hebt geïncasseerd. Zelfs als je pogingen voorlopig niet tot publicatie leiden, dan train je er in ieder geval je doorzettingsvermogen mee.

Van nee naar ja

Met een beetje geluk krijg je bij je afwijzing ook een reden waarom je tekst niet geschikt is voor uitgave. Deze kritiek is goud waard in je leerproces: deze fouten maak je niet nog eens. Wil je de kans op een afwijzing nog kleiner maken? Controleer voor inzending goed of er geen taal- of stijlfouten in je tekst staan. Mocht je twijfelen, dan hebben we hier vier handige hulpmiddelen om je met je spelling te helpen. Check ook of je tekst voldoet aan de randvoorwaarden (ja, dan zijn saaie eisen als woordaantal en tekstopmaak ineens heel belangrijk) en of je onderwerpkeuze past bij de vraag van deze uitgever.

Laat je je tekst graag nog redigeren voordat je de sprong waagt? Neem contact op met Lettergeniek en we vissen de venijnige spelfoutjes eruit.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie