Ondernemen Jenneke

De ups en downs van ondernemen: alles wat je wilt weten

Denk je erover om een eigen onderneming te beginnen? Dan moet je weten waar je aan begint. Onderzoek alles tot je een ons weegt, van je doelgroep tot je concurrentie tot jezelf. In gesprek gaan met andere ondernemers kan een goudmijn zijn, daarom vroegen we onze eigen Jenneke hoe zij het ondernemen de afgelopen zeven jaar heeft ervaren. Zo proberen we je een realistisch beeld te geven deze mooie, maar ook pittige manier van je brood verdienen.
Door: Anne Koreman

De cijfers liegen niet: van de half miljoen startups die elk jaar uit de grond worden gestampt, bestaan er na twee jaar slechts 30%, en slechts 25% van die groep is na vijftien jaar nog op de markt. Moet je er wel aan beginnen dan? Die keuze ligt bij jou en jouw gevoel, en dat gevoel kun je ontwikkelen, volgens Jenneke: “Toen ik net begon met mijn tekstbureau dacht ik: wie zit er op mij te wachten, iedereen kan toch wel iets schrijven? Spoiler alert: dat is niet zo. Inmiddels kan ik beter aanvoelen waar behoeftes liggen.”

Test je startup idee
Een veelgemaakte fout is een te brede doelgroep willen dienen. Durf je eigen niche uit te beitelen, en echt jouw ding te doen. Probeer aan te voelen of er nood is aan hetgeen je in de markt wil zetten en ga netwerken! “Dat hoeven geen stijve netwerkborrels te zijn (vreselijk), maar vertel wanneer je kunt vol passie over wat je doet. Mond-tot-mondreclame is het allerbelangrijkst.” Jenneke is multipassionate: goed in het uitvoeren van meerdere ideeën tegelijkertijd. “Je hoort vaak dat je je op één ding moet focussen, maar als je drie dingen kunt doen waar je blij van wordt: ga ervoor!” Dat gaat niet altijd over geld, want gelukkig worden van je werk is van onschatbare waarde.”

Dat eerste jaar doorkomen
Het eerste jaar is er een van onzekerheden, bereid je daarop voor. “Het is echt even wennen om je eigen boontjes te doppen. Je bent dan in je hoofd veel bezig met geld.” Jenneke raadt aan om te beginnen met het maken van pensioen en ziektefondspotjes als je bedrijf echt up and running is. “In het begin zit je nog met allerlei angsten: om niet goed genoeg te zijn, dat men je product niet wil. Wanneer je de omslag maakt naar ondernemen vanuit zelfvertrouwen wordt het leuker.” Want het runnen van je eigen bedrijf heeft ook fijne kanten! De vrijheden die het met zich meebrengt bijvoorbeeld. Je eigen agenda bepalen, nee zeggen tegen opdrachten die niet goed voelen, en bovenal: vrijheid in je hoofd. “Maar dat eerste jaar investeer je vaak veel meer tijd dan dat je had gewild of verwacht. En tot je je eigen waarde leert kennen, werk je waarschijnlijk onder de prijs.”

De voor- en nadelen van ondernemen
Ondernemerschap is een vak apart, en al doende kom je erachter of je er goed in bent. Het is durf, aanvoelen, jezelf laten zien en leren communiceren. “Het mooiste dat het ondernemerschap me bracht, is de persoonlijke ontwikkeling die ik doormaakte. Ondernemen leerde me veel over mezelf, en dat ik veel meer kan dan ik dacht.” Helaas komen er ook mindere klusjes bij kijken, zoals de gevreesde administratie. Belastingaangiftes, kwartaal-btw, de termen vliegen je om de oren. De KVK zet een hoop informatie voor je op een rijtje en organiseert ook lessen voor starters. “Maar uiteindelijk is het een kwestie van vallen en opstaan, en eens een boete betalen omdat je te laat bent met iets.” Maar volgens veel succesvolle ondernemers, wegen de voordelen uiteindelijk toch op tegen de nadelen. De rest haakt af, want ja: het is intens. “Door blokken in mijn agenda te zetten en er een goede routine op na te houden krijg ik het gebolwerkt. Als ik voel dat ik iets niet meer leuk vind, stop ik er uiteindelijk mee.”

Je hebt het of je hebt het niet
Stroomt er ondernemersbloed door jouw aderen? Zzp’ers zijn simpelweg mensen die in zichzelf geloven. Sommigen prefereren de (financiële) zekerheid van de 9-5 loondienst en ook dat is oké. “Het allerbelangrijkste zijn eerlijkheid en authenticiteit. Je kunt niks verkopen als je niet 100 procent achter je product staat, daar prikken mensen doorheen.” Voor Jenneke houdt dat in dat zij een open boek is naar haar klanten toe. “Mensen haken aan op jouw energie. Door jezelf te zijn, bind je mensen aan je.” Dus: heb je het gevoel dat je een eigen business wíl starten, dat je iets wilt achterlaten? Dan kan ondernemen iets voor jou zijn.

Webteksten nodig om jouw nieuwe kindje de goede start te geven die het verdient? Lettergeniek heeft de woorden om jouw passie over te brengen naar je klanten. Neem gerust contact op! Daarnaast is het mogelijk een business sessie te plannen bij Jenneke in haar praktijk.

 

Vergelijkbare berichten