Een goede sollicitatiebrief schrijven

Een goede sollicitatiebrief schrijven: handige tips

Je zult het vast wel eens gehoord hebben: We hebben 496 reacties ontvangen op deze vacature en we moeten u helaas mededelen dat u niet door onze selectie bent gekomen. Dat aantal verzacht de pijn van je afwijzing misschien, maar veel heb je er niet aan. Wat jij nodig hebt, is een sollicitatiebrief die opvalt. Wil je eindelijk eens een goede sollicitatiebrief schrijven? Lees dan snel verder.

Dat je één van de vele bent, daar kun je nou eenmaal niets aan veranderen. Gebruik het in je voordeel. De meeste mensen zullen het op safe spelen en een nette, standaard brief sturen. Als jij dat nou niet doet, ben je die sufferds die dat wel doen al een stapje voor.

Onderscheid jezelf van de grote rest

Hoe zou jij je voelen als je al die brieven van al die sollicitanten zou moeten lezen? Dan zou je toch ook opgelucht zijn als je wordt verwend met een creatieve, opvallende brief? Het is niet meteen zo dat je hoeft in te leveren op professionaliteit. Lees je brief nog eens door. Zou je hem een tweede keer lezen als je recruiter was? Nee? Herschrijven die hap! Blaas de lezer al weg met een killer openingszin, want een goed begin is ook hier het halve werk.

Voorbeelden van creatieve openingszinnen:

    • Die veelzijdige en punctuele administratief medewerker die u zoekt, die zit hier aan tafel deze brief te tikken.
    • Jammer dat we eerst een brief moeten schrijven, want ik zou wel meteen aan de slag willen gaan voor deze leuke functie van proces operator.
    • Niet alleen in de toekomst, maar zelfs nu al kan ik u veel werk besparen doordat u al die andere sollicitatiebrieven niet meer hoeft te lezen.
Laat jezelf zien met de brief

Wat een brief uniek maakt, is als je er iets van jezelf instopt. Jij bent namelijk ook uniek, maar je moet dat wel even laten zien. Leg in de brief bijvoorbeeld uit welke keuzes in je carrièrepad tot nu toe voor jou belangrijk waren. Leg uit waarom jij bepaalde keuzes wel of niet hebt gemaakt. Leg uit waarom jij juist zo’n zin hebt in deze functie, wat jou drijft. Durf jezelf bloot te geven, want dat is waar de werkgever naar op zoek is: jou!

Positief

Ben je niet zo positief ingesteld? Wees op dit onderdeel dan maar even niet jezelf. Het is belangrijk dat degene die jou brief leest, met een positief gevoel achterblijft. Heb je een tijd zonder werk gezeten? Beschrijf de positieve kanten van deze ervaring en hoe je jezelf in deze periode hebt ontwikkeld. Geef overal een positieve draai aan, maar blijf wel eerlijk, want je weet wat ze zeggen: eerlijkheid duurt het langst. Ook tegenover je toekomstige baas.

Maak het levendig

Het gaat er allemaal om dat het leuk is om je brief te lezen, weet je nog? Daarom is het belangrijk dat je veel voorbeelden geeft. Waarom ben jij zo geschikt voor deze functie? Geef een voorbeeld. Waarom heb je er zo ontzettend veel zin in? Geef een voorbeeld! “Door mijn jarenlange passie voor werken met cijfers, ben ik de accountant die jullie administratie weer helemaal op een rijtje krijgt.”

Blijkt een goede sollicitatiebrief schrijven toch moeilijk dan je dacht? De tekstschrijvers van Lettergeniek staan voor je klaar om jou te helpen met die kick ass brief. Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Meer schrijftips? Like onze Facebookpagina en mis niets meer van Lettergeniek!

Door: Leonie Kohl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie