Hoe schrijf ik de beste filmrecensie?

Stel, je moet een filmrecensie schrijven; voor school, voor een klant -of misschien gewoon voor jezelf. Maar hoe schrijf je nou over een film? Wat moet je doen, of misschien juist laten in een goede recensie? Recenseren kun je leren, en wij helpen je alvast op weg.
Door: Daan Kusen

Hoe gaat het recenseren dan in zijn werk? Ten eerste moet je de film natuurlijk gezien hebben! Een keer is goed, twee keer is nog beter. Ook is het goed om veel werk van anderen te lezen om te zien hoe zij omgaan met het materiaal. Waar letten ze op? Hoe praten ze over dingen als cinematografie, montage of editing? Let er wel op: blijf zo objectief mogelijk.

Een goed begin
Je kijkt zo’n film, maakt wat aantekeningen, en nu? Begin je recensie altijd met een korte samenvatting van het plot. Een paar zinnen, een korte alinea, niet veel meer. Noem het een soort teaser, dus verklap niet meteen het hele verhaal.
Bij het schrijven is het altijd goed als je weet waar je het over hebt. Praten over een film kan iedereen, maar je mening onderbouwen met voorbeelden uit andere films, het herkennen van trucjes van verschillende regisseurs en het uiten van kritiek is een stuk moeilijker als je niet weet waar je het over hebt. Daarom: kijk veel films en maak notities. Als je een echte liefhebber bent, kijk documentaires of lees boeken over het maken van films. En let vooral goed op cinematografie, toon, genre en acteerwerk.

Pas op, spoiler
De belangrijkste valkuil bij het schrijven van een recensie is de spoiler. Het voornaamste doel van een recensie is een lezer enthousiast maken (of soms juist het tegenovergestelde!) om een film te zien. Het is dus vrij cruciaal dat je niet het hele verhaal gaat uitleggen. Spoilers vermijden is soms extreem lastig, bijvoorbeeld wanneer er iets bizars gebeurt waar je over móet praten, maar wat tegelijkertijd een enorme spoiler is. Bijvoorbeeld: de afkomst van Rey in de laatste Star Wars-film The Rise of Skywalker, die voor een enorme kloof tussen fans zorgde.

Houd ze vast
Elke recensent heeft zijn eigen stijl. Kijk bijvoorbeeld maar eens op sites als RottenTomatoes, waar recensies uit allerlei publicaties zijn verzameld. Elke recensent heeft een ander trucje om lezers te trekken. De één heeft enorme filmkennis, humor, of juist cynisme. En ieder heeft een hook; mening, analyse of stelling om lezers te trekken. Bijvoorbeeld: “Kan Robert Downey Jr. als Dr. Dolittle Eddie Murphy doen vergeten?”
Tot slot: heb er plezier in! Niemand blijft hangen als je schrijft alsof je een schoolopdracht moet schrijven. Je mag er dus best wat van jezelf in kwijt. Maak die vergelijking met een andere film die je fascinerend vindt. Geef je mening, positief of negatief. Maar wees ook daarin voorzichtig: afbranden werkt vaak averechts, dus probeer die gedachten zo goed als het kan te onderbouwen.

Je schrijfskills eens onder de loep laten nemen? Neem contact op met Lettergeniek!

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Erg leuk artikel, Daan! Helder en informatief. Waar schrijf je jouw recensies?

Reacties zijn gesloten.