Schrijversnetwerk

Schrijven eenzaam? Niet als je een schrijversnetwerk hebt

Het lijkt zo’n romantisch beeld: de ploeterende romanschrijver, die ’s nachts, als de wereld slaapt, zijn eenzame werk verricht op zijn stoffige zolderkamertje met een fles wijn voor het grijpen. Toch zijn lang niet alle schrijvers kluizenaars. Sterker nog, wil je gelezen worden, dan zul je uit je zolderkamertje moeten komen en de wijde wereld in moeten. Eng? Niet met wat gelijkgestemden om je heen die hetzelfde meemaken en je helpen om gezien te worden. Daar heb je nu een schrijversnetwerk voor!

Door: Marieke Uiterwaal

Met schrijven voor jezelf is niets mis. Soms wil je je verzinsels graag voor jezelf hebben en jezelf verliezen in je eigen teksten, zonder dat anderen er meteen een mening over hebben. Als je daarentegen lezers zoekt, dan zul je toch een keer uit je schulp moeten kruipen. Je kunt natuurlijk op eigen houtje je teksten op internet plaatsen of naar uitgevers sturen. Dan moet je alleen wel wat geluk hebben om lezers te vinden. Je kunt ook op zoek gaan naar schrijvers die hetzelfde doel hebben en tegen dezelfde moeilijkheden aanlopen. Een schrijversnetwerk klinkt heel zakelijk, maar in feite begint het allemaal bij een groep mensen met dezelfde passie als jij, die elkaar helpen om hun werk onder de aandacht te brengen.

Waarom een schrijversnetwerk onmisbaar is

Twee weten meer dan één en tien weten nog veel meer. Dat geldt niet alleen voor opbouwende kritiek over de inhoud van je teksten, maar ook voor evenementen, interessante websites, schrijfwedstrijden en markten voor je teksten die je zelf nog niet kent. Het delen van elkaars berichten op social media, zodat iedereen in je schrijversnetwerk meer online zichtbaarheid geniet, hoort er natuurlijk ook bij. Ook niet onbelangrijk: als je een stevig schrijversnetwerk hebt waarin iedereen elkaars teksten leest, dan heb je al het begin van een lezerspubliek. Opdrachtgevers en uitgevers vinden het belangrijk dat er een markt is voor je teksten. Door middel van je netwerk kun je aantonen dat je lezerspubliek niet vanaf nul begint. Bovendien hebben alle mensen in je netwerk ook weer hun eigen netwerk, wat de sneeuwbal aan het rollen brengt.

Hoe krijg je een schrijversnetwerk bij elkaar?

Als je jezelf als schrijvende kluizenaar identificeert, dan is het lastig om een begin te maken met je schrijversnetwerk. Het helpt als je begint met een groepje waar jij je prettig bij voelt. Misschien zijn er onder je vrienden, familie of collega’s meer schrijvers en kunnen jullie je krachten bundelen. Je kunt uiteraard ook op zoek gaan naar bestaande schrijversnetwerken die popelen om te groeien. Sommige bibliotheken, boekwinkels of buurthuizen organiseren schrijfworkshops. Als je die niet in de buurt hebt, dan heb je gelukkig ook online opties en dan is fysieke afstand geen bezwaar. Schrijven Online heeft bijvoorbeeld een forum, of kijk eens in de Nederlandse hoek van de NaNoWriMo community. Zorg in dat geval dat je onderwerpen aansluiten bij de interesses van de groep. Als jij bijvoorbeeld graag essays over duurzaamheid schrijft, dan kom je beter tot je recht bij een milieubeweging dan bij een groep literaire thrillerschrijvers. Social media zijn ook een nuttig middel. Hier lees je hoe je volgers krijgt, die deel van je schrijversnetwerk kunnen worden.

Een schrijversnetwerk is niet in één dag gebouwd

Een groeiend, actief netwerk heb je niet zomaar. Als je zelf een nieuwe community begint, heb je geduld, doorzettingsvermogen en veel kwalitatief goede content nodig. Geef het dus niet op als je groep na één of twee maanden nog niet van de grond komt. Wel belangrijk: je schrijversnetwerk is er niet alleen om jou te promoten. De andere schrijvers verwachten ook dat je iets voor hen kunt betekenen. Laat dus nooit na om een ander te helpen, andermans teksten te lezen of andermans links te delen. Op die manier hebben jullie allemaal wat aan elkaar, staat iedereen in het schrijversnetwerk sterker en wordt je groep aantrekkelijker voor andere schrijvers om zich bij aan te sluiten.

Contact met Lettergeniek? Klik hier, like ons op Facebook of laat hieronder een reactie achter.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie