column schrijven

Tips voor het schrijven van een column

Je wilt een column schrijven. Hartstikke tof natuurlijk. Je pakt een paar kranten erbij ter inspiratie en al gauw zie je door de bomen het bos niet meer. Elke krant heeft een eigen columnist, ieder met een eigen stijl, dus daar word je ook niet veel wijzer van. Wat is nou de beste manier om een goede column te schrijven? In deze blog lees je enkele tips.

#1. Lange openingszinnen, met een heleboel bijzinnen en ingewikkelde vocabulaire, die de lezer eerder vervelen dan interesseren, halen zelden het beoogde effect.
Dat dus. Bovenstaande zin is een het perfecte voorbeeld van hoe je een column vooral niet moet beginnen. Wees kort, bondig en prikkelend. Met de eerste zin overtuig je je lezer om vooral door te blijven lezen.

#2. Gebruik je eigen stijl
Iedere columnist heeft een eigen stijl, jij dus ook. Laat je eigen stijl de boventoon voeren. Houd wel rekening met de lengte van een column en de doelgroep. Een column over het wel en wee van de plaatselijke visvereniging is iets heel anders dan een column op je eigen blog. Als je een blog voor een opdrachtgever schrijft, bedenk dan goed wat er van jou verwacht wordt.

#3. Schep niet te veel afstand tussen jou en de lezer
Een column is een heel persoonlijk stuk. Je eigen mening komt er, soms wat nadrukkelijker dan andere keren, duidelijk in naar voren. Het is echter geen opiniestuk, want daarvoor is het te kort. Wees voorzichtig met je eigen mening te veel te nuanceren: het is goed om je met bepaalde onderwerpen een beetje op de vlakte te houden als je je daar prettig bij voelt, maar houd rekening met het feit dat lezers een stukje persoonlijkheid verwachten van een column.

#4. Oefenen, oefenen, oefenen…
Een goede column vergt vooral veel ervaring en zelfs dan kun je nog wel eens de mist in gaan. Dus open een nieuw document of pak je pen en een stuk papier en schrijven maar. Je zult zien dat oefening echt kunst baart.

Door: Willemijn Linden

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie