Vacature

Gevraagd: werkende vacature

Je bedrijf gaat lekker. Er zit groei in, je houdt budget over en je hebt bergen werk te verrichten. Goed bezig! Dit is hét moment om een extra werknemer aan te trekken. Om een goeie te pakken te krijgen, heb je een aansprekende vacature nodig. Omdat wij bij Lettergeniek hardwerkende jonge tekstschrijvers met ervaring en zonder 9-tot-5-mentaliteit zijn ;), bieden wij je graag onze tips aan.

Door: Marieke Uiterwaal

Voordat je aan het werk gaat met de tekst wil je eerst weten wat er in je vacature komt te staan. Naar wie zoek je? Aan welke eisen voldoet deze persoon? Welke toon sla je aan om juist hem of haar aan te spreken? Bepaal in deze voorbereiding ook in welk medium je de vacature plaatst. In kranten gebruik je de ruimte op papier anders dan in vakbladen. De vacature in de etalage van het uitzendbureau vraagt om andere taal dan een oproep op Monsterboard, Nationale Vacaturebank of Jobbird. Bestudeer de vacatures op het platform dat jij gebruikt als voorbeeld en noteer wat ze met elkaar gemeen hebben.

Sollicitant zoekt vacature

Vacatures heb je dus in verschillende soorten en maten. Hoe vinden ze dan toch allemaal hun weg naar de geschikte kandidaat? Dat begint bij de titel. Maak hierin al duidelijk dat je tekst een vacature is en noem de meest gebruikelijke naam van de functie die je aanbiedt. Op deze woorden laten werkzoekenden namelijk hun zoekmachines los! Ook in de inleiding kom je meteen ter zake. Enthousiaste, gemotiveerde sollicitanten zijn drukke mensen die er een fulltimebaan aan hebben om hun vele brieven te schrijven. Met tijdrovende lappen tekst jaag je hen zo naar je bondige concurrent. In het vervolg van je tekst zet je daarom ook alleen het onmisbare: een kernachtige omschrijving van je bedrijf, de functieomschrijving en -eisen, de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, de sollicitatieprocedure en de contactgegevens.

Een vacature die bij je past

Wees gerust: bij Lettergeniek zullen we je niet aanraden om een saaie, droge tekst de wereld in te knallen. Je hebt in een vacature misschien wat minder ruimte voor poëtische volzinnen, maar in de ruimte die je hebt kun je aan de slag met creatief woordgebruik. Door je vacature net zo hip, formeel, grappig of plechtig te maken als je bedrijf, trek je sollicitanten aan die zich door dit taalgebruik aangesproken voelen. Dat zijn precies de mensen die je voor jouw bedrijf zoekt.

Zoek jij nog een gemotiveerde en deskundige tekstschrijver om je vacaturetekst te perfectioneren? Bij Lettergeniek bieden we graag onze diensten aan.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Graag contact.Ik wil een vacature laten maken. Ik zoek namelijk een telefonische sales medewerker op freelance basis, of participatie.

    Vanmiddag ben ik van 12-15u niet bereikbaar.

Geef een reactie