Wat is ‘tone of voice’ en hoe bepaal je dit?

Door Jenneke van Genechten en Lisa Berlang, 10 januari 2024

Stel je voor, je hebt een jong, hip bedrijf dat streetwear verkoopt, maar de website staat vol met stijve, formele teksten. Raar, toch? En anderzijds voelt de website van een begrafenisondernemer die lollige teksten gebruikt ook niet goed. Dit laat zien waarom de juiste tone of voice zo belangrijk is. Het is de sleutel tot het maken van de juiste connectie met je publiek.

Wat is ‘tone of voice’?
Wanneer je ons vraagt om teksten voor je te schrijven, zullen we je vragen naar de gewenste tone of voice. Dit is van groot belang, omdat de toon van je teksten de persoonlijkheid en emotie van je merk of bedrijf in je communicatie weerspiegelt. Of het nu gaat om een landingspagina, een blog, socialmediaberichten of productteksten, de tone of voice moet naadloos aansluiten bij jouw merk of bedrijf. Het gaat hierbij niet alleen om wat je zegt, maar vooral hoe je het zegt.

Hoe bepaal je de tone of voice?
De juiste tone of voice voor jouw bedrijf is sterk afhankelijk van je doelgroep en de identiteit die je als merk wilt uitstralen. De toon kan variëren van de vriendelijke, informele stijl van een start-up tot de meer formele, professionele toon van een advocatenkantoor.

Heb je al duidelijke ideeën over je tone of voice? Perfect, dan bouwen wij daarop voort! Zo niet, dan ondersteunen we je bij het vinden van de ideale toon die aansluit bij jouw doelgroep. Het gaat hierbij om meer dan alleen de keuze tussen ‘je’ of ‘u’; het gaat om de subtiele nuances die de gehele uitstraling en persoonlijkheid van je merk beïnvloeden.

Tips voor het vinden van de juiste tone of voice
Het vinden van de perfecte tone of voice voor jouw merk kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak wordt het een stuk eenvoudiger. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

  • Ken je merkpersoonlijkheid. Voordat je beslist over de tone of voice, is het belangrijk om een helder beeld te hebben van de persoonlijkheid van je merk. Is jouw merk jong en speels, of juist serieus en gezaghebbend? De tone of voice moet deze persoonlijkheid weerspiegelen.
  • Begrijp je doelgroep. Wie zijn je klanten? Wat waarderen ze en hoe spreken zij? Door de taal van je doelgroep te spreken, creëer je een sterke verbinding.
  • Wees consistent. Het is essentieel dat de tone of voice overal hetzelfde is, van je website tot je folders en nieuwsbrieven. Een uniforme toon draagt bij aan een sterke merkidentiteit en bouwt vertrouwen op bij je doelgroep.
  • Wees flexibel. Wees bereid je tone of voice aan te passen als jouw merk evolueert of als je nieuwe doelgroepen aanspreekt.

Als je deze tips opvolgt, helpt het je een tone of voice te vinden die goed bij je merk past en aanslaat bij je klanten, wat uiteindelijk zal bijdragen aan een sterker merkimago en betere klantrelaties.

Wie is jouw ideale klant?
Het kiezen van de tone of voice is vaak een intuïtieve kwestie, passend bij de klanten die je wilt aantrekken en het gevoel dat je wilt overbrengen. Een effectieve tone of voice vereist empathie en het vermogen om je in te leven in de belevingswereld van jouw doelgroep. Hiervoor is het belangrijk een duidelijk beeld te hebben van jouw ideale klant.

Noteer de volgende kenmerken:

  • geslacht
  • leeftijd
  • beroep
  • interesses
  • sociaaleconomische status
  • andere relevante kenmerken

Deze informatie helpt je om de tone of voice nauwkeurig af te stemmen. Als je een goed beeld hebt van jouw ideale klant, weet je vaak ook beter welke schrijfstijl daarbij past.

Voorbeeld van tone of voice
Een merk dat zich richt op jonge klanten wil graag hippe, snelle teksten, een goed doel wil graag emotie vastleggen in zijn teksten en een high-profile marketeer wil graag zakelijk en strak overkomen.

Maar wat betekent dit nu daadwerkelijk? Waarin kun je dit verschil ‘proeven’? We maken het graag invoelbaar. Overweeg bijvoorbeeld eens het verschil in toon tussen deze twee stukjes tekst, die inhoudelijk hetzelfde zijn:

“Wilt u gebruikmaken van onze diensten? Neem via onderstaand formulier contact met ons op. We staan u graag te woord.”
“Leuk dat je mijn site bezoekt. Wil je iets vragen of even sparren over de mogelijkheden? Stuur gerust een berichtje!”

Het is vrij duidelijk welke tekst beter past bij een administratiekantoor en welke bij een webdesigner, toch?

Op z’n Lettergenieks
Bij Lettergeniek geloven we in de kracht van de juiste tone of voice. Of je nu op zoek bent naar een beetje lef in je teksten of juist naar die verfijnde, professionele touch, wij zijn jouw ‘go-to’-team. Neem contact op – bel ons, mail ons, stuur ons een postduif. Laten we samen jouw merk die perfecte stem geven.

Vergelijkbare berichten