Zo doe je jouw schrijfangst de das om
Als je dit artikel hebt geopend, dan weet je waarschijnlijk al hoe schrijfangst voelt. Je haalt diep adem, denkt aan de schrijfklus die voor je ligt, ademt uit – en gaat iets anders doen. Sta er de volgende keer eens bij stil en vraag je af waarom dat gebeurt. Als je de bron van je schrijfangst kunt achterhalen (bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg, ik ben niet origineel, ik maak toch fouten), kun je die gedachten al beter onderscheppen.
Als je jezelf dwingt om voor volgende week dat hele hoofdstuk van je roman af te hebben, komt het vast goed, toch? En als die blog maandag niet online staat, ben je echt een sukkel. Nee dus. Door een hoop druk op jezelf te leggen, maak je de drempel om te schrijven alleen maar hoger. De oplossing: hapklare brokjes! Spreek met jezelf af dat je steeds een paar regels schrijft (en psst: als je eenmaal bezig bent, zul je vaak vanzelf langer doorwerken).
Schrijf voor jou
Creativiteit is een bron waaruit je put, maar tegelijkertijd ook een ‘spier’ die je kunt trainen. Door laagdrempelig te oefenen met schrijven (lees: niemand hoeft het te zien en er iets van te vinden), ontwikkel je de gewoonte om woorden op papier te laten vloeien zonder er veel gewicht aan te hechten. Dat kan heel simpel in een dagboek, of in de vorm van korte schrijfopdrachtjes. Als je een creatieve uitdaging zoekt: op het forum van bijvoorbeeld Schrijven Online vind je wekelijkse schrijfopdrachten die je daar vervolgens ook kunt delen, mocht je dat willen.
Zoek een schrijfbuddy
Soms kan het enorm helpen om iemand te hebben die je aanmoedigt. Als je een (online) schrijfbuddy zoekt, zou je kunnen afspreken om eens in de zoveel tijd iets naar elkaar door te sturen. En onthoud: het hoeft niet altijd perfect te zijn. Van feedback kun je ontzettend veel leren, want dat is juist hoe je vaardigheden ontwikkelt. Wel belangrijk: ga jezelf niet met je schrijfbuddy (of met wie dan ook) vergelijken!
Ga op die stoel zitten en schrijf!
Ja. De beste manier om te beginnen met schrijven, is daadwerkelijk op die stoel te gaan zitten en te gaan schrijven. Dat is de enige manier waarop je woorden op papier krijgt en je skills ontwikkelt. Vervolgens kun je met een trots gevoel weer opstaan. Ontdoe je van alle afleidingen (nee, niet je kinderen) en ga ervoor! Je eerste versie zal niet goed zijn, maar dat is oké. Daar zijn revisies voor. Na versie 100 zul ook jij tevreden zijn. We geloven in je.