Creativiteit stimuleren: kan dat?

Niet alleen als kunstenaar van het hoogste segment, maar ook als hobbyist, werknemer of student, heb je regelmatig creativiteit nodig — je bent eerder bijzonder als je nooit creatief bent. Toch heeft niet iedereen continu een creatieve stroom gedachten, vooral niet op momenten waarop het juist nodig is. Hoewel je het misschien niet zou verwachten, kun je op verschillende manieren je creativiteit stimuleren. Wij leggen een aantal leuke en verrassende technieken aan je uit.
Door: Vera Vaessen

Verbeter je creativiteit, begin bij jezelf

Misschien reis je voor creativiteit het liefst in gedachten af naar verre mentale oorden, maar soms mis je helaas de vlucht. Om je creatieve geest te stimuleren, kun je echter het best beginnen door naar je eigen omgeving te kijken. Lees, kijk en luister goed om je heen, maar haal ook inspiratie uit jezelf. Gebruik bijvoorbeeld je eigen gevoelens, en dan vooral de negatieve, want het schijnt dat hormonen die daarbij vrijkomen creativiteit stimuleren. En voor schrijvers die vastzitten op een roman of verhaal: schrijf iets nieuws, waarbij je begint bij iets uit je omgeving — combineer bijvoorbeeld verschillende bekenden tot één personage. 

Reis je creativiteit bij elkaar

Heb je het idee dat je niet genoeg geïnspireerd wordt door je omgeving? Ga erop uit! (Verre) reizen zijn bijvoorbeeld heel goed voor je, blijkt uit onderzoek. Uit eigen ervaring kan ik mij niet voorstellen dat je van een reis terugkomt zonder inspiratie, of het nou naar een buurland is of verder weg. Als je echt denkt dat je creativiteit uitgeput is, kun je overigens wel het beste een grote cultuurshock beleven voor meer inspiratie. Maar je kunt het ook dicht bij huis zoeken: fiets eens rond zonder doel en kijk wat je allemaal tegenkomt, met een frisse blik.

Creativiteit stimuleren? Het komt (niet) vanzelf

“Out of the box denken is leuk, maar hoe denk je überhaupt inside the box?!”, zei ooit een docent van mij. Als je te erg probeert om buiten gangbare kaders te denken, gaat het waarschijnlijk niet lukken. Zit je in dit stadium? Ga even helemaal niks doen, of iets doelloos. Verveling schijnt namelijk te helpen bij het vinden van nieuwe ideeën. Ook doelloos doorklikken op het internet kan creativiteit stimuleren. Probeer dus niet te hard, maar gun jezelf soms een leeg hoofd, want dan verschijnt er op je mentale tv vast iets dat je kunt gebruiken.

En wat ook schijnt te werken… De kleur blauw! Omgeef jezelf met blauwe druif, blauwe verpakkingen, foto’s van zee en blauw interieur en de weg naar een betere creativiteit is niet meer ver weg.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie