Waarom links in je website van levensbelang zijn

Een groot voordeel van digitale tekst tegenover het gouwe ouwe papier is de mogelijkheid om je lezer met één muisklik verder te laten lezen. Met goedgeplaatste links kun je hem van het ene onderwerp naar het andere leiden en zijn vragen onmiddellijk beantwoorden met een toepasselijke pagina. Zo maak je jouw website informatiever, betrouwbaarder, overzichtelijker en populairder. Laten de zoekmachines nou net dol zijn op die eigenschappen!

Door: Marieke Uiterwaal

Ho, stop, nu niet je tekst volledig blauw kleuren met links naar random memes om SEO te plezieren! De belangrijkste functie van links is het gebruiksgemak. Als je een websitetekst schrijft, zorg dan voor links op logische plaatsen. Bedenk van tevoren waar je een bezoeker graag gemakkelijk naartoe wil leiden. Verwoord vervolgens je tekst op een manier waarop hij deze link op een logische manier vindt. Als je een term in de tekst gebruikt waar je lezer meer over wil weten, maak dat woord dan klikbaar. Het meest klikbare woordje in de Nederlandse taal is waarschijnlijk “hier”, als in: klik voor een tool om te weten te komen wie er allemaal naar jouw website linkt. Je kunt ook onderaan een tekst(deel) vragen invoegen die je lezer daarover kan hebben, met een link naar het antwoord.

Interne links: wandeling op je website

Interne links leiden naar een andere pagina op dezelfde website. Zo kun je de aandacht van de lezer langer bij je website houden en aantonen hoe breed je expertise is. Fijne interne links zijn je contactpagina, je over ons en je diensten, producten of webshop. Heb je een blog, dan is het ook handig om blogposts naar elkaar te laten linken, mocht de lezer meer over dat specifieke onderwerp willen weten. Hier lees je bijvoorbeeld hoe nieuwe blogposts gunstig zijn om naar te linken vanaf je social media. Door rijkelijk met nuttige, relevante interne links rond te strooien, blijft je bezoeker op jouw blog nieuwe informatie vinden over het onderwerp dat hem boeit. Hij blij, jij blij, Google blij, iedereen blij!

Externe links: digitale wereldreis

Externe links leiden naar pagina’s buiten de eigen website. Deze vergen wat meer werk. Je moet namelijk regelmatig checken of de link het nog doet en of de informatie nog niet is achterhaald. Toch zijn ook externe links nuttig in je tekst. Hiermee toon je aan dat je je beweringen ergens op baseert en dat je niet alles zelf bij elkaar fantaseert. Vooral wanneer je iemand citeert, is het wel zo prettig voor diegene als je in een link terugverwijst naar de oorspronkelijke schrijver. Externe links hebben ook een sociale functie. Je helpt de schrijver van deze externe pagina namelijk aan lezers. Als je geluk hebt, dan levert dat jou weer een link naar jouw website op als wederdienst. Ben je bang dat je bezoekers je website verlaten, dan kun je externe links altijd nog laten openen in een nieuw tabblad.

Kunnen jouw websiteteksten nog wat links gebruiken? Schakel Lettergeniek in en klik snel op deze link om contact met ons op te nemen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie