Podcast

Moet je horen: een eigen podcast begin je zo

Podcasts zijn een geliefd nieuw medium in het hedendaagse aanbod. Alleen al in Nederland luisteren miljoenen mensen ernaar aan het ontbijt, tijdens de afwas of onderweg. Een podcast is een fijne, toegankelijke manier om informatie tot je te nemen, zonder dat het je veel tijd kost. Hoe leuk zou het zijn als die miljoenen liefhebbers ook naar jouw stem zouden luisteren?

Door: Marieke Uiterwaal

Een eigen podcast heeft veel voordelen gemeen met een blog of een vlog, zonder dat je je zorgen hoeft te maken om het visuele aspect. Via een podcast demonstreer je je expertise via een medium dat echt van deze tijd is. Bovendien heb je op gezette tijden nieuwe content om op je website en je social media aan te kondigen. Niet alleen fijn voor je volgers, maar ook voor de algoritmes van Google en Facebook. Kortom: met een eigen podcast heb je weer een nieuw middel in handen om nog meer geïnteresseerden te bereiken.

Men neme…

Voor je podcast heb je natuurlijk een microfoon nodig. Die heb je al: om je podcast te beginnen kun je gewoon de microfoon van je computer of telefoon gebruiken. Als je het professioneler aan wil pakken, dan kun je een nieuwe microfoon kopen voor een betere geluidskwaliteit. Ook software heb je waarschijnlijk al. Applegebruikers kunnen aan de slag met Garageband, terwijl Windows hun eigen programma, Audio Recorder, heeft. Je kunt ook het geluidsbewerkingsprogramma Audacity gratis downloaden. Ten slotte moet je nog zorgen dat je podcast online gaat. Dit kan met een account op Soundcloud of Feedburner. Hier maak je van je opname een RSS-feed link, die je bijvoorbeeld op je website en social media kunt plaatsen of kunt indienen op iTunes of Spotify.

Podcast met kwaliteit

Omdat het zo makkelijk is om een eigen podcast te beginnen, zul je waarschijnlijk merken dat je een van de velen bent. Je zult dus moeten opvallen tussen de rest. Met een podcast van goede kwaliteit laat je de meerderheid al achter je. Het belangrijkst is dat de inhoud goed te volgen is. Met andere woorden: zorg dat je je opnames maakt in stilte, zonder storend achtergrondgeluid. Let op je verstaanbaarheid: mompel of stotter niet, maar spreek duidelijk en niet te snel. Mocht je toch struikelen over je woorden, dan heb je tijdens de montage altijd nog de mogelijkheid om stukken opnieuw op te nemen. Muziek kan veel toevoegen om je opnames te verlevendigen. Zorg er echter altijd voor dat je rechtenvrije muziek gebruikt! Deze vind je bijvoorbeeld op websites als Bensound of de Youtube Audio Library.

Waar heb je het over?

Net als bij blogs of vlogs bepaal jij je onderwerp. Een podcast is een mooi middel om je verstand van zaken te etaleren. Dit kan in de vorm van een gesproken blog, maar je kunt ook een gast uitnodigen voor een interview. Ook de lengte van je podcast bepaal je zelf. Op zoek naar voorbeelden? De Volkskrant heeft een heel overzicht van leuke, actuele podcasts uit eigen land. In deze database kun je zoeken op genre. Maak je eigen podcast in ieder geval niet te commercieel. Niemand zit te wachten op een eindeloze reclamespot.

Zo komen je luisteraars steeds bij je terug

Als je je luisteraars keer op keer geboeid wil houden, vertel hen dan een interessant verhaal met inhoud, waar ze echt iets aan hebben. Niet alleen de inhoud is echter belangrijk, maar ook de manier waarop je deze brengt. Een goede voorbereiding is belangrijk. Net als een blog heeft een podcast structuur nodig, met een pakkende introductie, een logische opbouw van de punten die je naar voren brengt en een bondige afronding. Voordat je aan je opnames begint, kun je deze onderdelen schematisch op papier zetten, zodat je houvast hebt. Je kunt zelfs het hele script oplezen. Let er in dat geval wel op dat je niet eentonig de tekst van het papier opdreunt. Zorg dat je je verhaal door en door kent, zodat je weet welke intonatie je op welk moment wil gebruiken. Experimenteer welke vorm het beste bij jou past, en op die manier maak je er echt jouw eigen programma van.

Makkelijk gezegd, zo’n interessant verhaal met inhoud, maar hoe schrijf je dat? Met een beetje hulp van Lettergeniek. Neem contact op met ons, en we helpen je op weg.

Vergelijkbare berichten