streepjes

Streepjes: de boosdoener onder de leestekens

Als je de spelling en grammatica van een tekst op orde hebt, kun je aan de slag met het checken van je leestekens, oftewel je interpunctie. Punten, komma’s en aanhalingstekens gaan bij de meeste mensen aardig, maar streepjes blijken een heus struikelblok. Waarschijnlijk weten veel mensen niet eens dat er meer dan één soort streepje bestaat. Wij van Lettergeniek helpen je uit de brand en vertellen je alles over de bestaande interpunctiestreepjes, zodat jij na het lezen van deze blog excelleert in de streepjes. 
Door: Vera Vaessen

Korte streepjes: –

Het korte streepje, dat je bij wiskunde ook wel gebruikt als minteken, bevindt zich naast de nul op het toetsenbord. Een korte streepje gebruik je voor de volgende toepassingen:

  • Koppelteken/verbindingsstreepje: niet alle samenstellingen hebben een streepje nodig (een andere veelgemaakte fout), maar áls je samenstelling een streepje bevat, is het een korte. Voorbeeld: jip-en-janneketaal
  • Weglatingsteken: wanneer je verschillende samenstellingen met hetzelfde onderdeel achter elkaar gebruikt, mag je een streepje gebruiken om je tekst korter te maken. Ezelsbruggetje: een kort streepje voor een kortere tekst. Voorbeeld: docenten- en leerlingenbeleid.
  • Afbreekteken/divisie: als je een woord aan het eind van een regel af moet breken.
  • Opsommingsteken: als alternatief voor bullets (bolletjes), zoals je bij deze opsomming ziet, of cijfers, mag je ook streepjes gebruiken. Korte streepjes, welteverstaan.

Lange streepjes: —

Een lang streepje, ook wel een gedachtestreepje, mag je alleen gebruiken om een onverwachte gedachte binnen een zin aan te duiden. Dit streepje benadrukt de gedachte meer dan bijvoorbeeld aanhalingstekens doen. Een voorbeeld: Ik gebruik korte streepjes — behalve als ik een onverwachte gedachte wil markeren natuurlijk. De gebruiksaanwijzing van het gedachtestreepje lijkt simpel, en dat is hij eigenlijk ook. Het probleem bij dit streepje ligt in het feit dat mensen vaak wel een streepje gebruiken bij een gedachte, maar vergeten dat ze in dit geval geen kort, maar een lang streepje moeten gebruiken. 

Hopelijk heb je van deze blog genoeg opgestoken om je streepjes voortaan netjes te gebruiken! Kom je er nog steeds niet uit? Lettergeniek lost alle streepjesproblemen graag voor je op!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie