Tijd om te schrijven voor schrijvers met een leven

Je teksten schrijven zichzelf niet. Als je schrijfambities hebt, dan zul je tijd in je project moeten steken. Helaas heeft ook jouw dag maar 24 uur en moet je ook gewoon naar je werk, slapen, eten en je vrienden af en toe zien. Je hebt helemaal geen tijd om te schrijven! Gelukkig kun je wel tijd maken.

Door: Marieke Uiterwaal

Schrijven is een bezigheid waar je ieder moment van de dag mee kunt beginnen. Je hoeft je laptop of je pen maar te pakken, en je kunt aan de slag. Dat hoeft niet meteen voor uren achtereen. Begin gewoon met een kwartier per dag. Dat lijkt helemaal niets, maar dat zijn zeven kwartieren in een week – twee uur als je op zondag voor de dubbele portie gaat. In die twee uur kun je prima een blogpost, artikel of kort verhaal voor elkaar krijgen. Dat zijn er vijftig per jaar, plus nog twee weekjes vakantie! Voordat je jezelf in de burn-out werkt door urenlange schrijfsessies te plannen na je gewone werkdag, kun je dus beter eerst kijken hoe ver je komt met een simpel kwartiertje per dag, iedere dag.

Tijd heb je niet, tijd maak je

Leuk gezegd, maar waar ga je dat kwartier ineens vandaan halen? Het helpt als je je week in een oogopslag voor je ziet. Neem je Google Agenda erbij – of je gewone agenda, of een vel papier, als dat meer je ding is – en markeer eerst je werkrooster van de week en je uren slaap. Als je fulltime werkt en een gezonde acht uur slaap per nacht pakt, dan heb je nog 72 uur over. Rooster ook je reistijd van en naar je werk in, de tijd die je nodig hebt om te koken en te eten, afspraken buiten werktijd en tijd om te sporten en voor jezelf te zorgen. Hoeveel blijft er dan nog over? Dat zijn de momenten die je aan je schrijfwerk kunt besteden. En nadat je je schrijfafspraken met jezelf hebt ingeroosterd, hou je heus nog genoeg tijd over voor social media en Netflix.

Tijd om te schrijven!

Je zorgvuldig afgebakende schrijfkwartiertjes wil je efficiënt besteden. Niemand heeft er iets aan als je vijftien minuten ongeïnspireerd naar een leeg scherm staart, jijzelf nog het minst. Daarom kan het geen kwaad om op zondagavond alvast je schrijfdoelen per dag op te schrijven. Misschien gebruik je je kwartier van maandag wel om te brainstormen. Dinsdag is voor research, de rest van de werkweek voor de eerste versie van je tekst en het weekend om hem bij te schaven. Eerder klaar met je taak van de dag? Helemaal goed, dan gebruik je de rest van je schrijftijd voor een opzetje naar morgen. Onderdruk de neiging om naar je telefoon te grijpen en gebruik internet alleen als je het voor je schrijfwerk nodig hebt! Afleiding is killing voor je schrijfflow. Kun je je niet beheersen, gebruik dan gebruik een app blocker, of leg je telefoon aan de andere kant van de kamer.

Een dag heeft meer dan 15 minuten

Ook op de momenten waarop je niet achter je toetsenbord zit, kun je in gedachten al bij je schrijfwerk zijn. Als je in de bus, in de wachtkamer of onder de douche ineens een briljant idee krijgt of de perfecte zin bedenkt: schrijf hem op! Met de invallen die je gedurende de dag bij elkaar sprokkelt, maak je je schrijfsessie alleen maar productiever.

Heb je ondanks deze tips nog steeds geen tijd om te schrijven? Gelukkig hebben wij tijd om je te helpen. Neem contact op met Lettergeniek en bespaar je de tijd door ons je tekst te laten schrijven.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *