rouwtekst schrijven

Een rouwtekst schrijven; hoe doe je dat?

Als iemand sterft die je dierbaar is, dan wil je misschien iets persoonlijks over hem of haar vertellen tijdens de rouwplechtigheid. Een rouwtekst schrijven is dan niet altijd even gemakkelijk, maar het geeft wel veel voldoening. Maar hoe ga je in Godsnaam aan de slag met zo’n tekst?

Inventarisatie

Bedenk allereerst of je de tekst alleen namens jezelf gaat schrijven of namens bijvoorbeeld je gezins- of familieleden, de vriendenclub of de collega’s van de overledene. Als je namens meerdere personen de tekst schrijft, vraag dan of ze speciale wensen hebben met betrekking tot de inhoud van de tekst. Bedenk ook dat iedereen zijn of haar eigen relatie had met de overledene en dat die heel anders kan zijn dan die van jou. Laat de betrokkenen altijd je pennenvruchten beoordelen zodat je zeker bent dat je de juiste toon treft.

Opzet

Rouwteksten kunnen heel verschillend zijn van opzet. Het schrijven van een persoonlijke tekst is verreweg het gemakkelijkst, voor zover je in een dergelijke situatie van gemakkelijk kunt spreken, omdat je de tekst dan alleen voor jezelf hoeft te verantwoorden. Schrijf eerst een stukje over de levensloop van de overledene en daarna over wat hem of haar zo speciaal maakte voor jou. Is je dierbare na een (lang) ziekbed overleden, dan kun je hier uiteraard ook aan refereren. In zo’n geval kun je de tekst afsluiten met een toepasselijk gedicht, een overweging of een open vraag.
Spreek je namens collega’s, dan kun je het beste het karakter typeren van de overledene en wat hij of zij voor jullie betekende. Schrijf bijvoorbeeld een alinea over de behulpzaamheid, de humor, de typische gewoontes of de expertise van je collega. Waarom was hij of zij zo bijzonder voor jullie? Sluit af met een anekdote. Dat maakt de tekst net wat luchtiger.

Rouwbrief / bidprentje

Wil je, behalve de officiële gegevens, ook nog iets persoonlijks aan de rouwbrief toevoegen, kies dan voor een gedicht of een paar regels tekst die bij de overledene passen, bovenaan de brief. Bijvoorbeeld:
“Heel rustig en stil heb jij het leven gedragen.
Op die manier ben je weggegaan. In alle rust en stilte.”
Dan is er nog het bidprentje. Ook dat kun je weer zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Er zijn een aantal mogelijkheden. Zo kun je een korte levensloop schetsen van de overledene of je beperken tot de essentie van wat hij of zij tijdens zijn of haar leven voor gezin, familie en/of vrienden heeft betekend. Soms geven mensen ook al voor het overlijden aan dat ze liever een psalmtekst of een gedicht op hun bidprentje willen. Al het andere wordt dan overbodig.

Tot slot nog enkele tips
  • Beperk je tot de algemene lijnen of de hoofdpunten. Maak er geen hele litanie van, daar zit niemand op te wachten.
  • Maak de werkelijkheid ook niet mooier dan ze was. Je kunt iemand wel de hemel in prijzen, maar als dat niet strookt met hoe iemand was, probeer dan neutraal te blijven.
  • Kies je bewoordingen zorgvuldig uit en bewandel de gulden middenweg.
  • Schrijf de tekst niet te emotioneel, maar laat wel je hart spreken.
  • Bedenk dat je de tekst moet voorlezen. Maak hem dus niet te lang, want je moet wel het eind ervan halen.

Gaat de rouwtekst schrijven je minder goed af dan je zou willen, schroom dan niet om de schrijvers van Lettergeniek even te contacteren. Wij hebben ervaring hiermee en helpen graag.

Door: Susanne Hocks

Vergelijkbare berichten