Een trouwkaart om “Ja!” tegen te zeggen
Gefeliciteerd, jij en je liefste gaan elkaar het jawoord geven! Op de mooiste dag van je leven wil je jullie dierbaren om je heen – of je nu een grote knalfuif geeft voor jullie families of een intiem feestje met alleen jullie beste vrienden. Niet voor niets is de trouwkaart al heel lang essentieel bij bruiloften. Een goede trouwkaart is mooi, duidelijk, informatief en passend bij het trouwpaar. Veel om aan te denken? Komt goed, wij helpen je.
Door: Marieke Uiterwaal
Hoe mooi, stijlvol en origineel je trouwkaart ook is, de belangrijkste functie is informeren. Met de trouwkaart laat je je gasten niet alleen weten dat ze zijn uitgenodigd, maar ook waar, wanneer, hoe laat etc. Een schitterende vormgeving en een ontroerende tekst zijn leuk, maar ze zorgen er niet voor dat je gasten op het cruciale moment in het raadhuis zitten. Misschien niet erg romantisch, maar werk met een checklist om er zeker van te zijn dat je gasten alle informatie hebben. Tijdens de bruiloft heb je genoeg alternatieven om creatief te zijn. Met een mooie trouwgelofte heb je op de dag zelf de gelegenheid om iedereen te ontroeren. Verwijs je ceremoniemeester, getuige of naasten ook door naar deze tips voor een onvergetelijke bruiloftsspeech.
Wie is de gelukkige?
Zoals bij veel teksten gelden ook bij een trouwkaart de bekende wie, wat, waar en wanneer. Wie is duidelijk: het gelukkige trouwpaar. Gebruikelijk is om eerst de naam van de bruid en dan die van de bruidegom te noemen. Wil je het helemaal traditioneel aanpakken, dan vermeld je ook de namen van jullie ouders. Vervolgens willen je gasten weten waarvoor ze precies zijn uitgenodigd: de receptie? Het feest? De hele dag? Overweeg om verschillende uitnodigingen te printen voor gasten die je bij verschillende onderdelen wilt ontvangen.
Is het wel hier?
Uiteraard is ook de locatie van belang. Vermeld niet alleen het adres, maar voeg ook een routebeschrijving en de parkeermogelijkheden toe. Zo voorkom je dat mensen nog binnen komen stormen als de ceremonie net op het punt staat om te beginnen. Hebben jullie meerdere locaties, bijvoorbeeld het raadhuis, de kerk en de feestzaal? Vermeld deze locaties dan allemaal. Behalve de datum is ook een programma van de dag een handige toevoeging. Wel zo prettig voor dierbaren die vrij moeten vragen of willen weten of ze een overnachting moeten regelen of de laatste trein nog halen.
Dit mag ook op je trouwkaart
Niet verplicht, wel gebruikelijk: cadeautips op je trouwkaart. Daarmee hoeven je gasten niet te stressen over een geschikt cadeau en weten jullie zeker dat hun cadeaus in de smaak vallen. Als jullie vastomlijnde ideeën hebben over het feest, zoals de dresscode of al dan niet ruimte voor voordrachten of de bekende ABC’tjes, dan kun je die informatie ook kwijt op de trouwkaart. Mochten je gasten daar vragen over hebben, dan kan het van pas komen als je ook de naam en de contactgegevens van de ceremoniemeester op de trouwkaart zet.
Informatief en persoonlijk
Wow, dat is wel heel veel info op één enkele kaart. Geeft niks: daar hebben ze inlegvellen voor uitgevonden. Routebeschrijvingen, dagprogramma’s en parkeermogelijkheden kun je altijd kwijt op nette, maar neutrale bijlagen, zodat de trouwkaart zelf jullie mooie, overzichtelijke en stijlvolle kunstwerkje voor in je plakboek kan blijven. Tevreden over het informatieve gedeelte? Dan mag je losgaan op het personaliseren van je trouwkaart: een mooie quote, een gedicht, wat humor, net wat bij jullie past. Op internet vind je voorbeelden te over, zoals hier en hier. Ook kleur, lettertype en afbeeldingen is alles mogelijk om je trouwkaart bij jullie persoonlijke smaak te laten aansluiten.
Je hebt je ideale trouwkaart, en dan? Dan neem je contact op met Lettergeniek en verzorgen wij het drukwerk, zodat je kaarten ruim op tijd de deur uit kunnen. Ook voor hulp bij het ontwerp kun je bij ons terecht.