De lezer aan je voeten? Schrappen!
Iedere schrijver kent het woordenlimiet-syndroom: je krijgt het benauwd, je hart gaat sneller kloppen en je handen worden klam zodra je de woordenlimiet hebt overschreden. Je moet je in allerlei bochten wringen om je tekst in te korten. Maar wie schrapt, die heeft wat! Lees hier hoe je het beste kunt schrappen in je tekst.
Door: Rianne Gerrits en Leora Limborgh
Heerlijk overdreven
Marketeers gebruiken ze graag: bijvoeglijke naamwoorden. Wat zijn dat ook alweer? Een voorbeeld: “Kom nu genieten van een supergezonde, Bourgondische maaltijd!” Je raadt het al: ‘supergezonde’ en ‘Bourgondische’ zijn bijvoeglijke naamwoorden. Ben jij ook fan van deze tekstvullende vocabulaire? Weg ermee, want ze maken je tekst overdreven en langdradig. Wanneer je gaat schrappen, haal je deze als eerste eruit.
Even proppen
Yes! De perfecte zin. Maar ai, je wilt nog informatie toevoegen. Een nieuwe zin voelt niet goed, dus je besluit het erbij te proppen. Meestal gebruik je woorden zoals ‘ook’, ‘of’ en ‘daarnaast’. Herkenbaar? Kappen dan; lezers haken af bij lange en omslachtige zinnen. Bekijk je tekst als een presentatie. Zorg voor adempauzes, zodat je publiek de informatie kan verwerken.
Komma op met die komma’s
Nu wordt het wat moeilijker. Je vermijdt een langdradig verhaal, maar een tekst vol korte zinnen leest niet lekker. Dit maakt je tekst inhoudsloos, eentonig en bovendien onverteerbaar. Wissel ze af met wat langere zinnen. Als je moeite hebt met het schrijven van lange zinnen, probeer dan twee korte samen te voegen door middel van een komma.
Wees een activist
Vermijd passieve zinnen: ‘De man werd gebeten door de hond.’ Wees actief: ‘De hond beet de man.’ Het bespaart woorden én het geeft je lezer het gevoel dat hij midden in het verhaal zit.
Schrappen? Schrappen!
Hoe langer je tekst, hoe meer inspanning het vraagt van je lezer. Lezers haken snel af bij het zien van een enorme lap tekst. Houd het daarom kort en schrap wat er te schrappen valt, zo blijft alleen de relevante informatie over. Lukt het toch nog niet helemaal zelf? Stuur je tekst naar de dames van Lettergeniek, die lezen er met veel liefde even overheen.